Guvernul Ponta pregateste o gaura bugetara de 17 miliarde lei

Cum arata proiectul rectificarii bugetare Ministerul Transporturilor: -985,0 milioane lei Ministerul Sanatatii: - 613,9 milioane lei Ministerul Economiei: -13 milioane lei Ministerul Apararii: -96 milioane lei Primesc bani in plus Ministerul Finantelor Publice: +711,9 milioane lei Ministerul Afacerilor Interne: +565,7 milioane lei Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor: +305,0 milioane lei Ministerul Muncii: +1.222,0 milioane lei Serviciul de Telecomunicatii Speciale: +121,0 milioane lei Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: +64,6 milioane lei Ministerul Afacerilor Externe: +55,0 milioane lei Ministerul Justitiei: +43,7 milioane lei Ministerul Public: +43,5 milioane lei Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice: + 40,3 milioane lei Ministerul Dezvoltarii: +21,9 milioane lei Ministerul Tineretului: +14,3 milioane lei Senat: + 2,78 milioane lei Camera Deputatilor: + 8 milioane lei Administratia Prezidentiala: +10,6 milioane lei

acum 94 luni (27 Jul 2015)

In ambele cazuri, Executivul se arata generos cu banii de la buget si asta fara a renunta la promisiunea de a majora, de la 1 ianuarie 2016, salariile angajatilor la stat. Doar aplicarea Codului Fiscal va provoca un deficit bugetar de 2,3% din PIB, adica 17 miliarde de lei, a atras atentia Mugur Isarescu, care a caracterizat actul normativ drept "inaplicabil".

Social-democratii nu sunt impresionati de cifre, fiind mai degraba interesati de apropierea anului electoral 2016. Mai ales ca nota de plata ar putea fi platita, din banii contribuabililor, de viitorul Guvern, care s-ar putea instala la Palatul Victoria daca DNA ii va aduce noi acuzatii lui Victor Ponta. Pana acum, guvernantii s-au aratat discreti in privinta acoperirii deficitului, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, rezumandu-se sa spuna ca Guvernul este obligat de legislatie sa elaboreze un plan de masuri, pe care sa il prezinte Parlamentului.

In privinta Codului Fiscal, premierul Victor Ponta a anuntat ca va fi discutat in sesiune extraordinara de catre Senat, probabil dupa 15 august, urmand ca ulterior sa fie discutat de Camera Deputatilor, for decizional. Dincolo de controversele de natura constitutionala, angajarea raspunderii ar fi permis PNL sa depuna o motiune de cenzura, situatie pe care Ponta are toate motivele sa o evite. Fata de luna iunie, cand Parlamentul a respins o motiune de cenzura, situatia lui Ponta s-a schimbat: nu mai este liderul PSD iar relatia cu vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR) nu mai pare la fel de solida.

Entuziasmul premierului fata de perspectiva aprobarii Codului Fiscal nu a parut umbrit nici de calculele avansate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a explicat ca impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei) daca noul Cod Fiscal ar fi aprobat in forma actuala, fara a lua in considerare majorarea salariala din sectorul public, care ar mai adauga 1,3% la deficit.

"Codul Fiscal nu are nici un fel de problema, dar p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro