Guvernul Netanayahu a adoptat un proiect de lege ce reduce dramatic prevederile Curtii Supreme. Bun exemplu si pentru ai nostri?

Guvernul Netanayahu a adoptat un proiect de lege ce reduce dramatic prevederile Curtii Supreme. Bun exemplu si pentru ai nostri?

> Intreaga valoare si semnificatie politica a acestui demers care poate servi si drept precedent posibil de invocat si de catre alte Parlamente nationale care ar dori sa gaseasca exemple care sa le justifice initiative legislative similare, sta in caracteristicile cu totul speciale ale Curtii Supreme din Israel. "Activism judiciar", iata un termen pe cat de interesant, pe atat de promitator si deschizator de drumuri noi in batalia care, nu numai in Israel, incepe sa puna fata in fata, in regim de confruntare directa, structurile clasice ale statului de drept cu regulile lor predate la scolile unde se vorbeste despre democratie si politicienii din ce in ce mai tentati sa-si asume cat mai multa putere si sa-si subordoneze toate canalele de decizie.

acum 32 luni (7 May 2018)

>

Intreaga valoare si semnificatie politica a acestui demers care poate servi si drept precedent posibil de invocat si de catre alte Parlamente nationale care ar dori sa gaseasca exemple care sa le justifice initiative legislative similare, sta in caracteristicile cu totul speciale ale Curtii Supreme din Israel. Este atat Curte de apel pentru penal si civil cat si o Inalta curte de justitie de prima instanta, mai ales in ce priveste controlul jurisdictional asupra deciziilor guvernului precum si pentru controlul de constitutionalitate a legilor.

Printre deciziile cele mai importante sunt condamnarile succesive pronuntate de Curte in ce priveste expulzarile si distrugerile locuintelor palestinienilor suspectati de activitati teroriste de catre fortele de securitate israeliene sau hotararea privind demolarea unei colonii israeliene considerate drept ilegala, cea de la Amona.

In contextul de acum, al unei tensiuni extreme cu palestinienii motivata de asteptarea momentului in care Trump va anunta mutarea efectiva a ambasadei SUA la Ierusalim si poate va participa la inaugurarea noii locatii, decizia luata de guvernul Netanayahu este in lina masurii deja votate in favoarea oferirii de prerogative speciale primului ministru de a putea, doar impreuna cu ministrul apararii, sa declanseze operatiuni militare. Evident, chiar daca nu se precizeaza care ar putea fi natura acelor "circumstante exceptionale", raspunsul sta in tensiunea cu palestinienii si, prin extensie, cu o parte importanta a lumii arabe care vrea sa constituie un front comun de protest pe chestiunea Ierusalimului si, in fine, in amenintarea directa si constanta a trupelor Hezbollah, posibil deschizatoare de front de lupta la chemare Iranului.

Context in care, cel mai probabil, rationamentul decidentilor politici este ca, la nivelul executivului, trebuie ca liniile de comanda sa poata fi activate nu numai foarte rapid ci si sa nu mai fie conditionate decat de un mini... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro