Guvernul neaga ca s-a imprumutat prea mult: Nivelul imprumuturilor este comparabil cu cel al anilor anteriori

Guvernul neaga ca s-a imprumutat prea mult: Nivelul imprumuturilor este comparabil cu cel al anilor anteriori

Nevoia de finantare publica pentru 2017 este mai mica decat cea din 2016, dar fiecare guvern are propria strategie de atragere de finantare, care se bazeaza pe oportunitatile oferite de piata internationala si nationala", arata Guvernul intr-un comunicat de presa.

acum 82 luni (20 Apr 2017)

"Guvernul precizeaza ca nivelul imprumuturilor din primul trimestru al lui 2017, raportat la Produsul Intern Brut, este comparabil cu cel al anilor anteriori. Nevoia de finantare publica pentru 2017 este mai mica decat cea din 2016, dar fiecare guvern are propria strategie de atragere de finantare, care se bazeaza pe oportunitatile oferite de piata internationala si nationala", arata Guvernul intr-un comunicat de presa.

"Imprumuturile contractate acum de Guvern s-au facut pe termen lung, la costuri reduse (emisiunea de eurobonduri din data de 11.04.2017 a fost realizata, de altfel, la cel mai bun randament istoric pentru Romania). Carevasazica, cam 40% din imprumutul semnat cu FMI, la inceputul crizei economice, de atat de criticatul Guvern Boc".

"Guvernul Grindeanu a imprumutat, asadar, in total, in primele trei luni si jumatate de mandat, 12,181 miliarde lei si 1,990 miliarde euro. Or, in 2009, pe cand incepea sa-si arate coltii criza economica, Romania a imprumutat de la Fondul Monetar International circa 12,9 miliarde euro, din care a tras efectiv, pe parcursul a sapte transe (2009-2011), aproximativ 11,9 miliarde euro", scria publicatia.

Potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei, datoria externa a Romaniei, care include atat imprumuturile statului din strainatate, cat si datoriile entitatilor private, a crescut in primele doua luni din acest an cu 376 milioane euro fata de finalul anului trecut, la 92,753 miliarde euro, in special ca urmare a majorarii imprumuturilor pe termen scurt. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro