Guvernul introduce reguli noi la vanzarea de electrocasnice, pentru protectia cumparatorilor

Guvernul introduce reguli noi la vanzarea de electrocasnice, pentru protectia cumparatorilor

Produsele de folosinta indelungata defectate in termenul de garantie legala de conformitate, atunci cand nu pot fi reparate sau cand durata cumulata de nefunctionare din cauza deficientelor aparute in termenul de garantie legala de conformitate depaseste 10% din valoarea acestuia (practic, este marimea termenului de garantie in care produsul nu functioneaza, de exemplu: 2,4 luni de nefunctionare din 24 luni (2 ani) de garantie legala), la cererea consumatorului, vor fi inlocuite de vanzator sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea produsului respectiv.

acum 65 luni (28 Jan 2016)

Principalele elemente de noutate aduse de ordonanta adoptata astazi vizeaza:

** Introducerea perioadei maxime de 15 zile calendaristice in care vanzatorul are obligatia sa repare sau sa inlocuiasca un produs aflat in perioada de garantie comerciala, daca acesta nu corespunde conditiilor de conformitate mentionate in declaratia referitoare la garantie sau in publicitatea aferenta.

** Mentionarea unei prevederi potrivit careia produsele de folosinta indelungata trebuie sa fie insotite de certificatul de garantie emis in baza garantiei comerciale si, daca reglementarile in vigoare prevad, de declaratia de conformitate, precum si de cartea tehnica ori de instructiunile de folosite, instalare, exploatare, intretinere, eliberate de producator.

** Introducerea unei precizari explicite, respectiv ca timpul de nefunctionare, din cauza lipsei de conformitate aparute in cadrul termenului de garantie, prelungeste termenul de garantie legala de conformitate si, daca exista, si pe cel al garantiei legale.

** In ceea ce priveste produsele de folosinta indelungata, se specifica in lege faptul ca in cazul in care acestea inlocuiesc produsele defecte in perioada termenului de garantie, vor beneficia de un nou termen de garantie care curge de la data preschimbarii produsului. Produsele de folosinta indelungata defectate in termenul de garantie legala de conformitate, atunci cand nu pot fi reparate sau cand durata cumulata de nefunctionare din cauza deficientelor aparute in termenul de garantie legala de conformitate depaseste 10% din valoarea acestuia (practic, este marimea termenului de garantie in care produsul nu functioneaza, de exemplu: 2,4 luni de nefunctionare din 24 luni (2 ani) de garantie legala), la cererea consumatorului, vor fi inlocuite de vanzator sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea produsului respectiv. Termenul de garantie curge de la data intrarii bunului respectiv in posesia consumatorului, i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro