Guvernul face tot ce poate pentru votul diasporei. Cum influenteaza Fiscul votul romanilor din strainatate

Guvernul face tot ce poate pentru votul diasporei. Cum influenteaza Fiscul votul romanilor din strainatate

Maria Ligor, ministrul pentru diaspora, a prezentat ieri, la o masa rotunda la care au participat reprezentanti ai romanilor din Europa si din Japonia, dar si reprezentanti ai societatii civile, masurile concrete pe care le va adopta Guvernul, prin ordonanta de urgenta, pentru a facilita dreptul de vot al romanilor din diaspora. Concret, cand vorbeste despre un numar de sectii de votare "drastic mai mic" decat la precedentele alegeri, Maria Ligor se refera la prevederile actuale care obliga Guvernul sa deschida sectii de vot numai in amabasade, consulate, institute culturale si in comunitatile de romani inscrisi in Registrul Electoral care au strans cel putin 100 de solicitari pentru deschiderea unei sectii speciale.

acum 58 luni (23 Aug 2016)

Maria Ligor, ministrul pentru diaspora, a prezentat ieri, la o masa rotunda la care au participat reprezentanti ai romanilor din Europa si din Japonia, dar si reprezentanti ai societatii civile, masurile concrete pe care le va adopta Guvernul, prin ordonanta de urgenta, pentru a facilita dreptul de vot al romanilor din diaspora. "Am ajuns la concluzia ca pot aparea probleme serioase in exercitarea dreptului de a alege, daca nu sunt indepartate din lege doua obstacole. Primul: ar fi existat un numar considerabil mai mic, drastic as spune, de sectii de votare.

Concret, cand vorbeste despre un numar de sectii de votare "drastic mai mic" decat la precedentele alegeri, Maria Ligor se refera la prevederile actuale care obliga Guvernul sa deschida sectii de vot numai in amabasade, consulate, institute culturale si in comunitatile de romani inscrisi in Registrul Electoral care au strans cel putin 100 de solicitari pentru deschiderea unei sectii speciale. Spre exemplu, fata de alegerile precedente, in Italia, de la 51 de sectii, ar fi trebuit sa deschidem doar 11. In Spania, de la 40 ar fi trebuit sa deschidem doar 10", a spus Maria Ligor.

Modificand Legea votului prin corespondenta (negociata de PSD si PNL), Guvernul va putea deschide sectii de vot si pentru romanii care traiesc departe de consulate si de ambasade, adica departe de sectiile de vot traditionale. La alegerile prezidentiale din 2014, stiind ca diaspsora este in mod traditional ostila PSD-ului, Victor Ponta si Titus Corlatean - minisitru de Externe la acea data - au mutat sectiile de vot din comunitatile mari de romani in locuri unde romanii puteau fi numarati pe degete, tocmai ca ponderea votului din strainatate sa nu influenteze decisiv rezultatul alegerilor.

Criteriile de care va tine cont Guvernul

Maria Ligor spune ca Guvernul va actiona acum cu buna-credinta si in interesul oamenilor. Vom tine cont de sectii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro