Guvernul aloca pentru cheltuieli de 10 ori mai multi bani decat pentru investitii. Cum s-au impartit fondurile la rectificarea bugetara

Guvernul aloca pentru cheltuieli de 10 ori mai multi bani decat pentru investitii. Cum s-au impartit fondurile la rectificarea bugetara

In domeniul Sanatatii, suplimentarea fondurilor este de 570 de milioane de lei, de care "vor beneficia 163.000 de oameni", iar in Educatie - un miliard de lei, de care "vor beneficia 280.000 de cadre didactice si auxiliare", a precizat primul ministru. Cresteri ale alocarilor se consemneaza la nivelul proiectelor de investitii cu finantare din fonduri externe nerambursabile (279 de milioane de lei), altor transferuri de natura investitiilor (150 de milioane de lei) si a proiectelor cu finantare rambursabila (46 de milioane de lei), cheltuielile de capital consemnand o revizuire descendenta cu 120 de milioane de lei.

acum 97 luni (10 Aug 2016)

Pe scurt, domeniile care vor primi cei mai multi bani in plus sunt cele in care se fac de regula cheltuieli (de natura salariala, sociala sau protectionista), iar sectoarele in care banii investiti au efect de multiplicare in economie vor primi cele mai subtiri suplimentari de fonduri. In cifre nominale, pentru cheltuieli sunt alocati suplimentar, in total, 4,4 miliarde de lei, iar pentru investitii - 355 de milioane de lei. Grilele salariale, impact de 1,5 miliarde de lei

Corectia grilelor salariale dupa care sunt platiti angajatii din Sanatate si Educatie presupune un efort bugetar suplimentar de 1,5 miliarde de lei.

In domeniul Sanatatii, suplimentarea fondurilor este de 570 de milioane de lei, de care "vor beneficia 163.000 de oameni", iar in Educatie - un miliard de lei, de care "vor beneficia 280.000 de cadre didactice si auxiliare", a precizat primul ministru.

Din totalul alocarilor pentru drepturile sociale, 1,4 miliarde de lei se directioneaza catre indemnizatiile de crestere a copiilor, dar si catre alocatii sau plata unor beneficii acordate persoanelor cu dizabilitati, iar 1,4 miliarde de lei merg catre plata pensiilor pana la sfarsitul anului.

"Este o decizie veche din anul 2008, dar care n-a fost niciodata pusa in aplicare, ceea ce a facut ca sute de mii de hectare de padure sa fie nepazite pana in prezent", a spus Dacian Ciolos.

O alta destinatie a finantarilor suplimentare la Mediu este stabilita pentru refacerea infrastructurilor afectate de inundatii, dar si pentru prevenirea inundatiilor, totalul acestor fonduri fiind de 14,5 milioane de lei.

Agricultura primeste, la randul sau, 405,3 milioane de lei, din care subventiile pentru motorina reprezinta 308,8 milioane de lei aferente trimestrelor II si III ale anului, iar 95,5 milioane de lei vor fi date ca ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic.

Pentru proiectele de investitii, bugetul total al anului 2016 e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro