Guvernul a "uitat" sa-i protejeze pe consumatori de camatari

In replica, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Adriana Ahciarliu, ne-a spus ca: "ALB reprezinta doar IFN din Registrul Special IFN inregistrat la BNR, iar persistenta definirii legislative sub aceeasi abreviere - IFN, dar sub standarde diferite de reglementare este o sursa de comunicare deficitara din perspectiva consumatorului, de concurenta neloiala si induce un risc reputational din perspectiva IFN membre ALB. Majoritatea celor creditati sunt persoane cu varsta de peste 55 de ani (28%), urmati de cei cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani (26%) si de cei intre 45 si 55 de ani (21%).

acum 112 luni (16 Mar 2015)

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va controla toate institutiile financiare nebancare, pentru a verifica daca legislatia este respectata, dupa ce a observat ca unele practica dobanzi anuale de 4000-5000%.

"Daca doriti un imprumut de minimum 5.000 de lei, pe doi ani, fara sa justificati de ce luati banii, trebuie sa veniti la noi in sucursala. Depinde de numarul de rate, trebuie sa introducem dobanda… Daca aveti un venit de cel putin 1.000 de lei/luna, un girant si toate actele necesare, in trei zile primiti banii", ne raspunde reprezentanta RoCredit, institutie financiara nebancara cu sediul in Pitesti.

Alte IFN sunt mult mai transparente, facandu-si reclama pe retelele de socializare prin care arata ca dobanda practicata este de aproape 5000% pe luna. De regula, acestea ofera imprumuturi de valoare redusa, pe termen scurt. Consumatorii trebuie sa fie atenti si sa inteleaga ca, daca pot obtine un credit atat de usor si atat de repede, costurile de rambursare sunt foarte mari. Inainte de a semna, trebuie sa citeasca cu atentie fiecare clauza din contract", a precizat, pentru "Romania libera", Marius Dunca. Dunca a reamintit de recenta directiva europeana 17, care reglementeaza creditele ipotecare si care va plafona dobanda anuala efectiva (DAE), toate institutiile de credit din UE urmand sa aplice aceeasi formula de calcul.

In replica, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Adriana Ahciarliu, ne-a spus ca: "ALB reprezinta doar IFN din Registrul Special IFN inregistrat la BNR, iar persistenta definirii legislative sub aceeasi abreviere - IFN, dar sub standarde diferite de reglementare este o sursa de comunicare deficitara din perspectiva consumatorului, de concurenta neloiala si induce un risc reputational din perspectiva IFN membre ALB. Astfel, IFN din Registrul Special sunt reglementate prudential, in timp ce cele din Registrul General si de Evidenta, desi poarta acelasi nume, n... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro