Guvernul a atacat la Curtea Constitutionala pensiile baronilor locali

Sesizarea Executivului vizeaza incalcarea mai multor articole din Legea fundamentala, prin instituirea unor privilegii pentru anumiti alesi locali, si ridica problema impactului financiar al aplicarii actului normativ - de 469 de milioane de lei. Potrivit legii privind Statutul alesilor locali, adoptata de Senat, ca for decizional, in ultima sedinta de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, presedintii de Consilii Judetene si vicepresedintii acestora care indeplinesc conditiile varstei de pensionare vor putea primi, la incetarea mandatului, o "indemnizatie pentru limita de varsta" (pensie speciala), in acelasi regim cu senatorii si deputatii.

acum 85 luni (27 Dec 2015)

Sesizarea Executivului vizeaza incalcarea mai multor articole din Legea fundamentala, prin instituirea unor privilegii pentru anumiti alesi locali, si ridica problema impactului financiar al aplicarii actului normativ - de 469 de milioane de lei. "Sesizarea are in vedere incalcarea mai multor articole din Constitutie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurarea finantarii pentru indemnizatiile nou-create", a fost explicatia oferita de cabinetul Ciolos, printr-un comunicat de presa. In urma impozitarii acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament (prin bugetul pe 2016 - n.r.), si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar", mentioneaza sursa citata. "Avand in vedere ca legea se aplica retroactiv, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat", este explicatia oferita de Guvern.

Contestatie pe ultima suta de metri

De remarcat ca depunerea contestatiei vine dupa ce la dezbaterile din Senat reprezentantul Executivului a afirmat ca Guvernul Ciolos nu si-a format un punct de vedere. De altfel, contestatia la CCR a fost depusa pe ultima suta de metri, pe 26 decembrie, in conditiile in care proiectul a fost votat pe 21 decembrie, iar termenul legal pentru atacare a fost de cinci zile.

Potrivit legii privind Statutul alesilor locali, adoptata de Senat, ca for decizional, in ultima sedinta de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, presedintii de Consilii Judetene si vicepresedintii acestora care indeplinesc conditiile varstei de pensionare vor putea primi, la incetarea mandatului, o "indemnizatie pentru limita de varsta" (pensie speciala), in acelasi regim cu senatorii si deputatii.

In forma votata de Senat, legea lasa posibilitatea ca pensia sa fie incasata chiar si de o parte din alesii locali care au probleme ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro