Guvernul a adus Romania pe minus de 6,6 miliarde de lei

Guvernul a adus Romania pe minus de 6,6 miliarde de lei

Astfel, potrivit datelor Ministerului de Finante, Romania a incheiat primele zece luni din an cu un deficit de 0,79% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de deficitul de 0,17% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016. Cheltuielile pentru investitii au fost de 14,7 miliarde lei, respectiv 1,7% din PIB, in primele zece luni ale acestui an, ceea ce reprezinta o scadere de 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de 19,3 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB.

acum 32 luni (28 Nov 2017)

Astfel, potrivit datelor Ministerului de Finante, Romania a incheiat primele zece luni din an cu un deficit de 0,79% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de deficitul de 0,17% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016. Acestea s-au ridicat, dupa primele zece luni, la 214,5 miliarde lei, crescand cu 13,6% fata de primele zece luni ale anului trecut. Drept urmare, veniturile bugetare, in suma de 207,9 miliarde, desi au crescut si ele cu 10,8%, nu au putut face fata majorarii cheltuielilor.

De unde au venit banii si ce s-au dus

Incasarile din TVA, unde Romania sufera, nu au fost cele mai grozave. Si incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut, cu 11,7% fata de perioada similara din 2016.

In schimb, mai multi bani au venit din incasarile din contributiile sociale, ce au inregistrat un plus de 16,4%, din impozitul pe salarii si venit (+9,1%) si din veniturile nefiscale (+17,3%), ca efect al mai multor majorari salariale. Totodata, incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 60,3%.

In ceea ce priveste cheltuielile, cel mai mare avans s-a inregistrat in ceea ce priveste cheltuielile de personal. Ele au crescut cu 21,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind determinate de majorarile salariale acordate in timpul anului. Si cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 12,5%, fiind influentate, in principal, de cele doua majorari din 2017 ale punctului de pensie. Cheltuielile pentru investitii au fost de 14,7 miliarde lei, respectiv 1,7% din PIB, in primele zece luni ale acestui an, ceea ce reprezinta o scadere de 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de 19,3 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB.

"Statul a luat mai mult din economie (+9.7 miliarde de lei), a sacrificat investitiile si a crescut datoria pentru a mari cheltuielile de personal (+21%) si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro