Guvernul: 3.232 conducatori de doctorate sunt prea putini

Executivul a relaxat modalitatea prin care poti deveni conducator de doctorat, in conditiile in care asistam la o inflatie de doctori, iar acest titlu se obtine mai degraba pe baza unor proceduri birocratice decat pe criterii stiintifice. In acest moment, in Romania exista un numar de 3.232 de conducatori de doctorate care provin de la 59 de universitati, potrivit portalului doctoranzi-romania.ro. In Legea Educatiei exista criteriul conflictului de interese, care impunea ca intre conducatorul de doctorat si doctorand sa nu existe o relatie de rudenie nici macar de gradul III, iar acestia sa nu fi fost angajati in aceeasi institutie in ultimii cinci ani.

acum 115 luni (16 Feb 2015)

Executivul a relaxat modalitatea prin care poti deveni conducator de doctorat, in conditiile in care asistam la o inflatie de doctori, iar acest titlu se obtine mai degraba pe baza unor proceduri birocratice decat pe criterii stiintifice.

In acest moment, in Romania exista un numar de 3.232 de conducatori de doctorate care provin de la 59 de universitati, potrivit portalului doctoranzi-romania.ro. Problema, sustine unul dintre profesorii universitari care au obtinut un doctorat in SUA, o constituie faptul ca aceste doctorate se obtin urmand niste etape clare, care incep cu alegerea subiectului, continuand cu redactarea unui numar minim de pagini, evaluarea periodica. In acest context relaxat, e normal sa asistam la o inflatie de doctori in Romania, fenomen in plina expansiune dat fiind ca numarul doctoranzilor la acest moment este unul urias, de 19.965. La acest aspect contribuie si Executivul, care a decis sa relaxeze modalitatea prin care profesorii pot ajunge conducatori de doctorate.

Astfel, potrivit modificarilor pe care ministrul Sorin Campeanu le-a adus Legii Educatiei, cadrele universitare care vor sa devina conducatori de doctorat pot sa redacteze si sa isi sustina teza in limba romana. O alta modificare implica faptul ca sustinerea tezei de abilitare pentru conducerea doctoratelor nu mai trebuie sustinuta in universitati de elita. In Legea Educatiei exista criteriul conflictului de interese, care impunea ca intre conducatorul de doctorat si doctorand sa nu existe o relatie de rudenie nici macar de gradul III, iar acestia sa nu fi fost angajati in aceeasi institutie in ultimii cinci ani.

Prin eliminarea acestei prevederi de catre ministrul Campeanu, conducatorul de doctorat isi poate lua un numar mai mare de doctoranzi, iar doctoranzii isi pot alege conducatori de doctorate mai indulgenti sau mai apropiati. Trebuie spus ca aceasta masura este castigatoare si din punct de vedere financiar, atat pentru conducatorii de doctoranzi, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro