Gustul fara egal al merelor de altadata. Cum au disparut din Romania soiurile gurguesti, tigance sau merele-pere

Gustul fara egal al merelor de altadata. Cum au disparut din Romania soiurile gurguesti, tigance sau merele-pere

Revista de folclor si traditiuni populare", cu aparitie neintrerupta timp de 26 de ani la sfarsiut de secol XIX - inceput de veac XX. Iata cateva nume de soiuri cu extindere in culturile din Romania si Europa precum si tarile lor de origine: Idared, Ionathan, Golden Delicios, Prima, Close - SUA Florina, Renet - Franta Pinova, Evelina - Germania Elstar - Olanda Gala - Noua Zeelanda Mutsu, Fuji - Japonia Cercetatorii de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare au comparat in 2013 merele romanesti cu cele din alte tari. Cele mai duci soiuri de mere romanesti (conform pom-fructifer.ro): - Frumos de Voinesti - obtinut la Statiunea de Cercetari Pomicole Voinesti, din judetul Dambovita, prin incrucisarea soiurilor Jonathan si Frumos de Boskoop, in anul 1953.

acum 61 luni (1 Feb 2016)

Despre soiurile de mere care se cultivau in nordul Moldovei sunt marturii intr-un articol din "Sezatoarea. Revista de folclor si traditiuni populare", cu aparitie neintrerupta timp de 26 de ani la sfarsiut de secol XIX - inceput de veac XX.

Gorovei precizeaza ca, in documentarea articolului, a fost ajutat de informatiile primite de la Neculai Mosii, un satean din Radaseni. Autorul articolului clasifica mai intai tipurile de mere ("varatice", "tomnatice" si "ernatice"), si insiruie denumirile soiurilor, odata cu descrierea aspectului si gustului fructelor. Mere de Taligrad, fata alba, gust dulce aspru 4. Mere coadise, fata alba, gust acru aspru" Ce gust aveau merele viesii sau merele-pere In prezentarea autorului articolului, cele mai multe soiuri de mere sunt cele tomnatice "cari se pot tine pe iarna". Nu mai putin de 30 de tipuri de mar sunt insiruite in prezentarea lui Artur Gorovei. Pe langa denumirile neaose ale soiurilor, putem aprecia cate feluri se cultivau in urma cu 100 de ani si diversitatea mare de gusturi ale fructelor. Mere domnesti, fata rosietica, gust dulce aspru 2. Mere viesii, fata rosie vinata, gust dulce aspru 8. Mere crecinesti, fata galbana, gust dulce aspru 9. Mere voivodesti, fata rosietica, gust dulce aspru 13. Mere tigance, fata rosie neagra, gust dulce aspru 16. Mere ursesti, fata rosie, gust dulce aspru 17. Mere rotilate, rotunde, fata galbana, gust dulce aspru 19. Mere chetrosele, fata rosie vinata, gust dulce 20. Mere de seminta, fata galbie, gust dulce aspru 23. Mere smeure, fata rosie vinata, gust dulce 24. Mere nebunesti, foarte mari, fata rosie, gust dulce aspru 26. Mere turtise, fata alba rosie, gust dulce aspru 27. Mere gurguete, fata rosie dungata, gust dulce aspru 29. Mere de dulceti, mici ca visina, fata rosie 30. Mere ursesti, fata rosie dungata, gust dulce aspru" Odorizant din coaja de mar, must din padurete

A treia categorie din prezentare erau merele "padurete ernatice". Padurete cu fata alba si gust du... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro