Gustul copilariei. Cum prepari cea mai buna dulceata de prune umplute cu nuci, dupa reteta bunicii

Gustul copilariei. Cum prepari cea mai buna dulceata de prune umplute cu nuci, dupa reteta bunicii

Am incercat insa si arome noi alaturi de scortisoara si au mers de minune, m-am hotarat sa va povestesc azi cum e si cu dulceata asta", povesteste Gela, de profesie invatatoare, indragostita iremedial de bucatarie. zahar farin o lingura scortisoara macinata baton de scortisoara seminte de cardamom (sau anason stelat) 30-40 nuci sau miez de nuca, cumparat gata 700 ml apa plata optional, cateva afine pentru culoarea siropului Mod de preparare: "Se spala prunele, se zvanta pe un prosop curat.

acum 113 luni (23 Aug 2015)

Pentru Gela Dumitrache, o gospodina din comuna Unirea, dulceata, a carei reteta o pastreaza din generatie in generatie in cufarul cu bunatati, are gustul copilariei. Multa vreme nu am facut-o de teama "complicatului", dar ramasesm doar cu amintirea si la un moment dat m-a ajuns dorul ala mare de toate ale bunicii . Am rasfoit caietele vechi, am luat reteta la puricat si dupa citirea motivata de gandul de a scoate la suprafata ceea ce aveam de la bunici, am facut-o si am avut norocul sa-mi iasa ca a bunicii. si cand o taiam, aparea un miez de nuca aromat cu scortisoara pe care-l devoram primul, tavalit, ce-i drept, prin toata minunea dulce de pruna! Am incercat insa si arome noi alaturi de scortisoara si au mers de minune, m-am hotarat sa va povestesc azi cum e si cu dulceata asta", povesteste Gela, de profesie invatatoare, indragostita iremedial de bucatarie. prune( usor de desfacut de pe sambure)

1,5 kg. zahar farin

o lingura scortisoara macinata

baton de scortisoara

seminte de cardamom (sau anason stelat)

30-40 nuci sau miez de nuca, cumparat gata

700 ml apa plata

optional, cateva afine pentru culoarea siropului

Mod de preparare:

"Se spala prunele, se zvanta pe un prosop curat. Se sparg si se curata nucile, se aleg miejii de nuca, asta in cazul in care aveti nuci (ca mine) si nu ati cumparat miezul gata curatat! Se pregateste oala in care se face dulceata si se pun la fiert apa cu zaharul.

Eu am pus in apa respectiva o mana de afine ca sa se coloreze putin, deoarece prunele mele nu dau deloc culoare dulcetii. Voi nu sunteti obligati sa o faceti, acest lucru nu modifica gustul cu nimic, afinele nu le pun la fiert, le strecor, deci sunt doar pe post de colorant natural!", explica Gela. Se taie un capacel mic in partea de sus a prunei si cu un c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro