Gustarea perfecta la iarba verde: cum sa faci cea mai buna slanina fripta

Gustarea perfecta la iarba verde: cum sa faci cea mai buna slanina fripta

De aceea, cosuma cantitati mari de slanina prajita sau doar afumata, cu paine si ceapa, nu doar pentru ca era o mancare repede de pregatit, ci si pentru ca ii furniza energia necesara muncii fizice", explica etnologul Camelia Burghele, cercetator stiintific la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau.

acum 69 luni (3 Jul 2017)

"Se stie ca in mod traditional, in gospodariile romanesti se taia un porc in Aunul Craciunului, iar slanina se afuma si se pastra. Ea trebuia sa ajunga pana la sfarsitul verii, pentru ca era o mancare foarte usor de transportat la camp. Pe de alta parte, stim ca taranul roman mucea din greu o munca fizica isovitoare, care avea nevoie de un aport proteic semnificativ, ca sa furnizeze energie. Taranul roman a observat ca daca va combina aceasta slanina cu paine si ceapa, va obtine metabolizarea corecta si foarte eficienta a acestui produs alimentar. De aceea, cosuma cantitati mari de slanina prajita sau doar afumata, cu paine si ceapa, nu doar pentru ca era o mancare repede de pregatit, ci si pentru ca ii furniza energia necesara muncii fizice", explica etnologul Camelia Burghele, cercetator stiintific la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau.

FOTO Facebook.com/Mircea Groza

Ulterior, produsul alimentar a fost prajita in dogoarea jarului, servit alaturi de ceapa verde, painea picurata cu untura topita si branza de oaie.

Secretele celei mai bune clise fripte-n bota ni se spune bucatarul salajean Mircea Groza, cel care este preocupat de promovarea gastronomiei taranesti. Inainte de orice, spune acesta, pregatiti cateva felii groase de paine de casa, pe care sfaramati un pumn de branza de oaie si presarati ceapa taiata. Pregatiti o frigare cu o lungime de aproximativ un metru, dintr-o crenguta de prun ori de alun, ascutind unul dintre capete. Se introduce in frigare o bucata de slanina, de dimensiunea unei palme, cat sa impunga de doua ori soriciul, pentru a nu risca sa cada clisa in foc. Mai apoi, crestati slanina pe lung si pe lat, apoi frigeti-o in dogoarea jarului si nicidecum in flacara directe, pentru a nu se afuma. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro