Gugoasa, regele mezelului interbelic. Povestea unuia dintre cei mai misteriosi industriasi romani din secolul al XX-lea

Gugoasa, regele mezelului interbelic. Povestea unuia dintre cei mai misteriosi industriasi romani din secolul al XX-lea

Turme de oi, cirezi de vite, mii de porci In anul 1930, fabrica de mezeluri apartinandu-i lui Stefan Ghiorghiu zis "Gugoasa", care avea atunci 48 de ani, era una dintre cele mai moderne din Moldova interbelica. Botosanii au avut si mezeluri fine, aromate si gustoase, datorita armenilor, care faceau o multime de conserve alimentare din carnuri, legume si fructe.[...] Pastramagiii armeni fabricau mezeluri de tot felul nu numai pentru consumul orasului lor, ci si pentru celelalte orase, ba chiar si pentru export", se arata in monografia lui Tiberiu Crudu scrisa in perioada interbelica si intitulata "Botosanii in 1932". A fost cheia succesului pentru Stefan Gheorghiu, care s-a lansat in afaceri in 1920, la varsta de 38 de ani.Istoricul botosanean Gheorghe Median FOTO Adevarul "Lipsa documentelor scolare nu ne permite sa cunoastem studiile pe care le avea si daca exista vreo legatura intre acestea si meseria de mezelar, pe care a practicat-o cu un succes remarcabil. Va recomandam sa cititi si urmatoarele articole: Miscare spectaculoasa pe piata carnii: chinezii de la Smithfield Foods isi vand participatia la Campofrio catre mexicanii de la Alfa - 354 de milioane de dolari Razboi Est-Vest pe piata laptelui si mezelurilor: cum pot fi ajutati micii intreprinzatori

acum 66 luni (12 Sep 2015)

In Botosanii perioadei interbelice, pe strada Piata Carol la numarul 21, se afla un magazin in fata caruia se faceau zilnic cozi uriase. Aroma de bunatati proaspete era "magnetul" plasat in preajma cladirii pe care statea inscriptionat "Marele Magazin de mezeluri Stefan Gheorghiu Gugoasa". "A fost primul om de afaceri botosanean care a produs la scara industriala mezeluri. Avea o productie uriasa de mezeluri, cat sa alimenteze cu bunatati toate orasele Moldovei", precizeaza istoricul botosanean Gheorghe Median.

Stefan Gheorghiu, in fata mezelariei, alaturi de sotie si cei doi copii FOTO Arhiva personala Gheorghe Median

Afacerea uriasa a lui Stefan Gheorghiu a fost dezvoltata in jurul ghiudenului armenesc, un sortiment delicios de carnat, produs de mezelarii armeni. S-a intamplat ca macelarul de origine romana Gheorghiu sa fie singurul pastrator al retetei pe care armenii o treceau in secret din generatie in generatie. Turme de oi, cirezi de vite, mii de porci In anul 1930, fabrica de mezeluri apartinandu-i lui Stefan Ghiorghiu zis "Gugoasa", care avea atunci 48 de ani, era una dintre cele mai moderne din Moldova interbelica. Produsele lui Stefan Gheorghiu erau o imbinare intre traditional, gust autentic si linie moderna de productie. Armenii, inainte de Gheorghiu, produceau cu trei angajati peste 25.000 de kilograme de mezeluri pe an. Imaginati-va cat putea produce Stefan Gheorghiu in fabrica sa, unde lucrau zeci de angajati", spune istoricul Median. Calculele aproximative indica o productie de 50.000-60.000 de kilograme de mezeluri anual, care erau comercializate pe langa Botosani, in Iasi, Suceava, Harlau si in apropierea granitelor. De altfel, Stefan Gheorghiu dadea de munca unui numar mare de oameni din oras. Avea nevoie de multi lucratori, fiindca pe portile abatorului sau intrau turme de oi, cirezi intregi de vite si mii de porci. La fabrica, zeci de oameni munceau sa faca celebrele mezeluri.

Turme intregi se aflau in savainele... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro