Grupul de la Cluj - traiectoria politicienilor din Ardeal de la inlaturarea lui Ion Iliescu din varful PSD la scandalul "golanii si curvele"

"Grupul de la Cluj a fost un nume dat nevoii de schimbare, renuntarii la imobilism si centralism de tip bolsevic", spunea sociologul Vasile Dancu, strategul asa-zisului "Grup de la Cluj" intr-un interviu acordat in 2009. Trebuie sa ia o pauza" Jiglau povesteste cum a aparut sintagma "Grupul de la Cluj": "Sintagma Grupul de la Cluj a fost creata de presa, la fel cum presa a creat mai multe expresii devenite celebre precum cea de . Viitorul nu este roz pentru "Grupul de la Cluj" Jiglau crede ca daca pana la inceputul saptamanii din Grupul de la Cluj a mai ramas Ioan Rus, de ieri nici macar el nu mai exista in politica "mare". Analistul politic Adrian Ivan, director al Departamentului de Studii Internationale si Istorie contemporana din cadrul Facultatii de Istorie a UBB Cluj, crede ca actiunile din ultime vreme ale unor membri ai Grupului de la Cluj pot face parte dintr-o strategie. El crede ca unul dintre minusurile Grupului a fost esecul de a crea o garnitura de tineri politicieni de valoare: "Nu au reusit sa pregateasca o generatie de politicieni noi care sa preia mesajul si sa-l continue. Numit in 2000 in functia de Secretar de Stat si Sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare din Ministerul Apararii Nationale, Maior a condus cu succes negocierile de aderare a Romaniei la NATO. De 700 de Euro vin acasa jumatate", a declarat Ioan Rus la emisiunea Jurnalul de Seara moderat de Cosmin Prelipceanu la Digi 24.

acum 95 luni (12 Jun 2015)

"Grupul de la Cluj a fost un nume dat nevoii de schimbare, renuntarii la imobilism si centralism de tip bolsevic", spunea sociologul Vasile Dancu, strategul asa-zisului "Grup de la Cluj" intr-un interviu acordat in 2009. Ce a insemnat "Grupul de la Cluj" in politica romaneasca si care este viitorul acestuia sunt intrebari pe care "Adevarul" le-a pus mai multor analisti politici. Cei trei ministri de la apus In anul 2000, trei clujeni au devenit ministri in Cabinetul Adrian Nastase: Ioan Rus - ministru de Interne, Vasile Dancu - ministru al Informatiilor Publice, si Vasile Puscas - ministru delegat, Negociator Sef al Romaniei cu Uniunea Europeana. Expresia de "Grup de la Cluj" s-a conturat in vara lui 2004, cand Ioan Rus a pierdut alegerile pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca. Cei trei politicieni au promovat ideea necesitatii de modernizare a PSD-ului si desprinderea de anumiti lideri, care reprezentau trecutul; "dusmanul public numarul 1" al Grupului de la Cluj era Ion Iliescu. "Noi am dat aici, la Cluj, o batalie importanta a social-democratiei romanesti, am fost invinsi de mesajul politic venit de la Bucuresti", spunea Ioan Rus in 2004. Grupul de la Cluj a reusit detronarea in 2005 a lui Ion Iliescu de la sefia PSD si alegerea lui Mircea Goana. Rus: "Orice negociere privind Transilvania se va face la Cluj" Grupul de la Cluj a promovat o descentralizare atat a PSD-ului, cat si a tarii. (...) Este nevoie de descentralizare si de programe care sa individualizeze, pentru ca nu este firesc ca noi sa raspundem despre cum functioneaza organizatia din Bacau, ca sa dau un exemplu". "Grupul de la Cluj era modernizator pentru ca i se opunea lui Iliescu" Grupul de la Cluj a sustinut modernizarea PSD-ului. Cat de eficienta a fost actiunea politicienilor clujeni in cadrul socia-democratilor l-am intrebat pe George Jiglau, analist politic si cadru didactic la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din Cluj. "Grupul de la Cluj era moder... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro