GREXIT Cine va ceda nervos? Cine va ingenunchea cerand iertare? UE sau Grecia?
Sa recapitulam insa datele zilei nebune de ieri: Grecia anunta ca are o noua oferta catre creditorii internationali, adica cere prelungirea cu pe o perioada scurta a ceea ce era cel de-al doilea program de salvare, solicitand FMI si acordul pentru intarzierea achitarii datoriei de pe 30 iunie (pe care, oricum, declarase oficial ca nu o va plati oricum), apoi adoptarea unui program european de ajutor, al treilea, pe o perioada de doi ani si restructurarea datoriei externe (cea care reprezinta 180% din PIB). De cealalta parte, Uniunea Europeana este foarte aproape sa provoace o discutie extrem de neplacuta cu partenerul FMI dar, in primul rand, arata ca nu are o alta linie de conduita decat cea bazata pe noi si noi oferte financiare, ca aceasta posibila acum, sigur cu conditionari, dar si cu convingerea ca Grecia nu va da inapoi nimic, nici din datoria veche, nici din aceasta noua, tara ramanand ca si acum sa se bucure linistita de inca o transa de pomeni europene, oricand binevenite si oferind inca un rastimp pentru stat la soare si discutat despre esenta revolutiei si umanismul militant.
>
Daca ar fi respectate legile economice, cele de bun-simt si ceea ce inseamna sistemul obligatiilor internationale in relatii dintre tari , Grecia este in acest moment in faliment de tara.
Sa recapitulam insa datele zilei nebune de ieri: Grecia anunta ca are o noua oferta catre creditorii internationali, adica cere prelungirea cu pe o perioada scurta a ceea ce era cel de-al doilea program de salvare, solicitand FMI si acordul pentru intarzierea achitarii datoriei de pe 30 iunie (pe care, oricum, declarase oficial ca nu o va plati oricum), apoi adoptarea unui program european de ajutor, al treilea, pe o perioada de doi ani si restructurarea datoriei externe (cea care reprezinta 180% din PIB). Cuminti, civilizati si ascultatori, ministrii de Finante din zona euro se reunesc in teleconferinta, decid ca nu este posibila prelungirea programului de ajutor. Este dreptul oricarei tari membre in zona euro sa faca acest lucru, ministrii de Finante sunt obligati sa ia in considerare cererea, avertizand insa Grecia ca, in caz de accept, vor fi conditii extrem de dure... ar fi vorba, dupa unele surse, de acordarea unei sume de 29,1 miliarde euro, cu conditionari foarte stricte si cu acceptarea de catre Grecia a unei supravegheri europene, in paralel, posibil, cu o restructurare a datoriei. Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa aiba si azi o teleconferinta de urgenta pentru a discuta asupra aceastei miscari fara precedent in istoria zonei euro, raspuns disperat la o situatie disperata.
Posibilitatea 2: premierul Tsipras sa anuleze pur si simplu referendumul, pe motivul ca acum ar fi vorba de un alt acord, cu alt text si cu alti participanti, din moment ce FMI-ul ar fi scos din ecuatie.
Posibilitatea 3 : demisia premierului Tsipras, a guvernului, anuntarea unor alegeri anicipate, aceasta in conditiile in care se pare ca exista unii lideri politici europeni care ar conditiona un nou acord cu Grecia de iesirea de pe scena a echipe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro