Greseli frecvente in limba romana: Imi cer scuze, eroarea de exprimare pe care o facem fara sa ne dam seama
Greseli frecvente in limba romana: "care" si "pe care" Una dintre cele mai frecvente greseli este folosirea pronumelui relativ "care", in locul formei compuse "pe care". Cuvinte care nu exista, intrate in vocabularul curent De exemplu: "spasit", in loc de corectul "spasit", "repercursiune", in loc de "repercusiune", "proprire", in loc de "poprire", "grizonat", in loc de "grizonant" si altele.
Greseli frecvente in limba romana: "care" si "pe care"
Una dintre cele mai frecvente greseli este folosirea pronumelui relativ "care", in locul formei compuse "pe care". Ca in exemplul: "Fata care am vazut-o avea parul foarte lung" (varianta gresita, in locul variantei corecte: Fata pe care am vazut-o avea...). Se foloseste forma simpla, care, atunci cand are functie de subiect si sta in cazul nominativ, ca si substantivul la care se refera (spre exemplu, "Fata care mi-a zambit..."), in timp ce forma compusa, pe care, o folosim cand ea are functie de complement direct si sta in acuzativ. Pentru a nu gresi, trebuie tinut minte ca acesta se acorda, intotdeauna, cu obiectul la care face referire, in acest caz - la coperti (feminin, plural), ceea ce duce la varianta corecta "Cartea ale carei coperti". In astfel de expresii - "fata al carei tata" - trebuie sa tinem cont de doua reguli de realizare a acordului (pentru articolul genitival si pentru pronumele relativ: al/a/ai/ale se acorda cu obiectul (tata - in acest caz), iar carui/carei/caror se acorda cu posesorul (fata). Greseli frecvente in limba romana: acordului gramatical la expresii impersonale
Din exces de zel, expresii de genul "in ceea ce priveste", impersonale, ajung sa fie transformate in forme gresite, de... dragul cuvintelor pe care le determina - spre exemplu: "in ceea ce privesc problemele semnalate", in loc de forma corecta "in ceea ce priveste problemele semnalate".
"Cea mai bine cotata scoala" este un alt exemplu de greseala frecventa care se face.
Si asta pentru ca se realizeaza acordul adjectivului pronominal demonstrativ cea cu substantivul scoala, in loc de adverbul bine, asa cum ar trebuie.
6)"In fata portii aparate de X" sau "In fata portii aparata de X"? Prima varianta este cea corecta, intrucat adjectivul se acorda intotdeauna in gen, numar si caz cu substantivul pe care il determina. Gresel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro