GRECIA: Referendumul care poate avea urmari neprevazute pentru Europa

Cele două tabere erau sambătă aproape la egalitate şi milioane de greci care trăiesc in străinătate sosesc in Grecia pentru a vota la referendum, stimulaţi de patriotism şi de teamă. Premierul "roşu" Premierul Tsipras, speranţa stangii antiliberale, in Grecia şi prin Europa, care de cinci luni sfidează instituţiile europene, de o săptămană pare că a devenit avocatul lui Putin - se străduie din răsputeri să ridice grecii contra Europei "teroriste" şi "egoiste" care cere Greciei să ramburseze banii primiţi pentru a ieşi din criza economică. Tsipras, de la venirea la putere nu a făcut nimic pentru ţară, nu vrea reforme, in schimb vrea miliardele Europei fără a promite nimic şi a reuşit să impartă grecii in două tabere - cei care ii susţin promisiunile neonorate şi cărora le induce ura faţă de europeni, şi cei care vor ca ţara lor să rămană in Europa. Studiu FMI Dacă doresc menţinerea Greciei in zona euro, ceilalţi europeni vor trebui din nou să dea dovadă de solidaritate şi potrivit unei analize preliminare asupra sustenabilităţii datoriei elene, publicată joi seară de specialiştii FMI, această povară de 175% din PIB, adică peste 315 miliarde euro, apasă prea greu asupra economiei ţării şi nu va fi niciodată rambursată.

acum 108 luni (6 Jul 2015)

UPDATE 9:00, 6 iulie: Ministrul grec de Finanțe și-a dat demisia, deși rezultatul referendumului a fost contra euro. De ce a făcut acest pas

UPDATE 08.09, 6 iulie: Primele REACȚII internaţionale după referendumul din Grecia

UPDATE 23.57: Summit de urgență al Eurogrupului, după referendumul din Grecia

UPDATE 23.41: Prima reacție a lui Tsipras, după rezultatul referendumului

UPDATE 23.30: FOTO. Sărbătoare in Atena pe melodia "Comandante Che Guevara": Nu suntem sclavi

Două sondaje efectuate la ieșirea grecilor de la urne relevă că 52 % au votat NU la referendumul organizat de Guvernul Tsipras, respingand astfel acordul propus de creditorii internaționali.

Victoria NU la referendumul din 5 iulie face viitorul Greciei și mai incert pentru că, spre deosebire de premierul Alexis Tsipras, europenii nu consideră referendumul un mijloc de negociere. Grecii s-au săturat de austeritate, dar au nevoie de banii europenilor. Rezultate oficiale parțiale: 59,8% din greci au votat "NU"

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, declara duminică, inainte de anunțarea datelor referendumului, că un vot NU inseamnă automat că Grecia va trebui să introducă o altă monedă. De asemenea, este un semnal de alarmă pentru instituțiile europene care trebuie să fie atente la nemulțumirile crescande din Spania, Portugalia, Italia sau Irlanda.

Grecii din străinătate s-au intors in ţară să voteze DA

Peste 10 milioane de cetăţeni greci au votat duminică "Oxi" sau "Nai" in cadrul referendumului decis de premierul Alexis Tsipras asupra acceptării sau nu a ultimelor propuneri venite din partea creditorilor ţării.

In timp ce la Atena, in aşteptarea referendumului, premierul Tsipras s-a străduit in ultima săptămană să convingă grecii să respingă cerinţele creditorilor, peste un milion de cetăţeni ce trăiesc in străinătate au revenit in Grecia... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro