Grecia, intre austeritate si faliment. Ce consecinte ar putea avea alegerile elene asupra Europei?

Grecia, intre austeritate si faliment. Ce consecinte ar putea avea alegerile elene asupra Europei?

> Syriza, la portile guvernarii La doar doi ani si jumatate de la precedentul scrutin legislativ, care a tinut Europa cu sufletul la gura, grecii sunt chemati la urne in urma esuarii celor trei incercari ale Parlamentului de desemnare a presedintelui Republicii. Intre austeritate si faliment Cu cea mai ridicata rata a somajului din UE (26%, ajungand in randul tinerilor la 51%), cu aproape o treime din populatie exclusa din sistemul public de sanatate si ajunsa sub pragul de saracie, inclusiv in urma amputarii pensiilor cu 40%, cu un PIB pe cap de locuitor redus cu 30% fata de nivelul din 2008 si o datorie publica record in UE, echivalenta cu 175% din PIB-ul national, Grecia este epuizata de criza, austeritate si pauperizare.

acum 98 luni (23 Jan 2015)

> Syriza, la portile guvernarii

La doar doi ani si jumatate de la precedentul scrutin legislativ, care a tinut Europa cu sufletul la gura, grecii sunt chemati la urne in urma esuarii celor trei incercari ale Parlamentului de desemnare a presedintelui Republicii. In ultima jumatate de an, Syriza s-a detasat in fruntea optiunilor de vot, cele mai recente sondaje indicand diferente de 4-6% fata de Noua Democratie, partidul conservator al premierului Samaras.

Exista un risc major ca aria larga de curente pe care le reprezinta - de la comunisti la fascisti - sa impiedice formarea unui nou guvern, ceea ar duce la noi alegeri si ar agrava criza politica. Divizarea scenei politice e accentuata de scindarea miscarii socialiste PASOK, dupa ce fostul sau lider, Giorgios Papandreu, a decis, la inceputul anului, sa-si creeze un nou partid, social-democrat. Atat istorica PASOK, fondata in 1974, dupa caderea dictaturii coloneilor, de Andreas Papandreu, cat si dizidenta condusa de fiul sau se zbat acum la limita pragului electoral de 3%.

Criza de incredere in partidele traditionale a deschis calea afirmarii unor formatiuni anti-sistem, populiste si radicale.

Grecia e pe cale sa exporte nu doar instabilitate economica, ci si un model politic care, extins, poate modifica echilibrul de forte in Uniunea Europeana si chiar directia acesteia. Intre austeritate si faliment

Cu cea mai ridicata rata a somajului din UE (26%, ajungand in randul tinerilor la 51%), cu aproape o treime din populatie exclusa din sistemul public de sanatate si ajunsa sub pragul de saracie, inclusiv in urma amputarii pensiilor cu 40%, cu un PIB pe cap de locuitor redus cu 30% fata de nivelul din 2008 si o datorie publica record in UE, echivalenta cu 175% din PIB-ul national, Grecia este epuizata de criza, austeritate si pauperizare. In acest context dramatic, liderul Syriza, Alexis Tsipras, propune un program de asistenta sociala, pentru a raspunde unei situati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro