Gradinar din tata-n fiu: "In comunism, la sfarsitul anului ramaneai cu o Dacie si ceva. Acum, cand culegi prima ridiche ai deja datorii de 200 de milioane"

De unde au plecat si unde au ajuns legumicultorii din zona povesteste Ion Paunel (45 ani), care a mostenit "microbul" de la parinti. "Am plecat de la 25 de ari, un lot ajutator, cum ii spunea atunci, primit de la CAP. Parintii si vecinii vedeau si tehnica celor de la CAP, invatau de la agronomi. "Ne luam la intrecere la cules" Desi cultivau legume pe suprafete relativ mici (astazi are 3.800 metri patrati in solar, iar in camp 3,5 hectare, media in zona fiind de 4.000-5.000 metri patrati de sera la fiecare familie), productiile obtinute erau considerabile. "De copil si pana cand a murit, in toamna anului trecut, a fost vataful cetei de calusari de la Plesoiu, pastratorii unui calus aparte.

acum 70 luni (17 Aug 2016)

"Bazinul legumicol Plesoiu" din judetul Olt este recunoscut de generatii pentru legumele gustoase produse aici. De unde au plecat si unde au ajuns legumicultorii din zona povesteste Ion Paunel (45 ani), care a mostenit "microbul" de la parinti. Astazi, pe langa agricultura, barbatul ofera si consultanta pentru dezvoltarea proiectelor agricole si, de asemenea, conduce Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt. Astfel, oamenii de baza in ferma legumicola sunt acum sotia, Elena (45 de ani), si mama, Valerica Paunel (66 ani).

"Am plecat de la 25 de ari, un lot ajutator, cum ii spunea atunci, primit de la CAP. In schimbul acestuia trebuia sa prestezi zile obligatorii de munca. Erau zile cand nu-ti punea o norma intreaga, iti ponta 700-800 de puncte. Parintii si vecinii vedeau si tehnica celor de la CAP, invatau de la agronomi. Dar am pornit de foarte de jos, parintii mei au muncit mult. M-am nascut intr-o casa de chirpici, au luat-o de la lingura", isi incepe povestea Ion Paunel.

Legumele pe care le produceau pe vremuri le transportau pe jos la Slatina. "Chiar aveam un om mai hatru-n sat, care spunea ca la Slatina ne ducem pe jos si ne intorceam pe picioare.

"Ne luam la intrecere la cules"

Desi cultivau legume pe suprafete relativ mici (astazi are 3.800 metri patrati in solar, iar in camp 3,5 hectare, media in zona fiind de 4.000-5.000 metri patrati de sera la fiecare familie), productiile obtinute erau considerabile. "Se cultivau, in regim intensiv, toate tipurile de legume, lucru care nu se intampla peste tot. Produceam de la seminte, rasad, cam tot ce consumai intr-o gospodarie. Si mai si vindeam. Caram apa de la fantana CAP-ului, pe vremuri fantana boierului, pentru ca la noi tot timpul apa a fost o problema, si o puneam la cuib. Personal am forat un put la 85 e metri si am rezolvat problema", explica Paunel. "Ne luam la intrecere, noi, copiii, care culege mai repede, car... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro