Graba lui Ponta strica treaba reducerii TVA la alimente. Guvernul, in pragul unui razboi cu marii comercianti

Graba lui Ponta strica treaba reducerii TVA la alimente. Guvernul, in pragul unui razboi cu marii comercianti

Ionut Dumitru: "Decizia trebuia anuntata imediat inaintea aplicarii" Reducerea TVA la 9% ar fi trebuit anuntata foarte rapid, cu foarte putin timp inainte de a fi aplicata, pentru a nu lasa spatiu (de fapt, timp) de manevra comerciantilor de a creste preturile produselor, apreciaza presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. "Cea mai buna strategie la reducerea TVA pentru alimente ar fi fost sa se anunte: , pentru ca ajungem deja la discutii despre posibile cresteri de preturi in anticiparea reducerii de TVA.

acum 91 luni (29 Apr 2015)

Poate scumpi rapid marfurile pentru ca apoi - la momentul scaderii taxei - sa readuca preturile la nivelul anterior, creand astfel iluzia unei ieftiniri generate de reducerea TVA.

Comerciantii din Romania, aflati acum in fata unei asemenea presupuneri (care intre timp s-a transformat in suspiciune publica) privind preturile la alimente, sunt amenintati de seful Guvernului cu suprataxe si toate aceste controverse risca sa duca la compromiterea efectelor benefice ale reducerii TVA. Ionut Dumitru: "Decizia trebuia anuntata imediat inaintea aplicarii"

Reducerea TVA la 9% ar fi trebuit anuntata foarte rapid, cu foarte putin timp inainte de a fi aplicata, pentru a nu lasa spatiu (de fapt, timp) de manevra comerciantilor de a creste preturile produselor, apreciaza presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Cea mai buna strategie la reducerea TVA pentru alimente ar fi fost sa se anunte: , pentru ca ajungem deja la discutii despre posibile cresteri de preturi in anticiparea reducerii de TVA. Agentii se acomodeaza si incorporeaza in deciziile lor astfel de masuri", a declarat Ionut Dumitru, la Conferinta de Risc de Tara organizata de Coface in parteneriat cu Mediafax.

"Agentii economici si populatia, vazand ca exista o incertitudine, ca anumite masuri se vor implementa sau nu, se vor gandi de doua ori inainte de a angaja oameni.

Iata ca Guvernul a anuntat nu cu o luna, ci cu sapte saptamani inainte, ca va reduce TVA la alimente de la 1 iunie si acum se vede ca s-a pripit.

Dar reprezentantii marilor lanturi comerciale, audiati marti la Comisia de Agricultura pentru a explica daca au fost facute majorari de preturi in ultima vreme, au dat asigurari ca nu recurg la asemenea practici.

In replica, retailerii au sustinut ca nu au facut nicio majorare de pret la produsele alimentare in perspectiva reducerii TVA si ca preturile vor scadea cu 12%. Guvernul nu poate ingheta, dar poate suprat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro