Ginecolog: "Primul simptom al cancerului de col este o secretie apoasa, cu firisoare de sange"

Ginecolog:

Cancerul de col uterin este provocat de infectia cu anumite tipuri de tulpini ale virusului Papilloma (HPV), un virus care provoaca una dintre cele mai cunoscute infectii virale cu transmitere sexuala. "In calitate de coordonatori ai programului national de screening pentru cancerul de col uterin, consideram ca o astfel de campanie este esentiala pentru reusita oricarui program care vizeaza un segment de populatie extins, aproximativ 6 milioane de femei cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani", a declarat Carmen Ungureanu, coordonator al programului National de Screening pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin din cadrul INSP. Aceasta a adaugat ca, de la lansarea programului national, aproximativ 700.000 de femei au beneficiat de servicii gratuite de testare Babes - Papanicolau reprezentand o rata de acoperire a populatiei feminine vizate de 8%, un procent sub nivelul optim de eficienta.

acum 66 luni (21 Feb 2017)

Cancerul de col uterin este provocat de infectia cu anumite tipuri de tulpini ale virusului Papilloma (HPV), un virus care provoaca una dintre cele mai cunoscute infectii virale cu transmitere sexuala.

In prezent, exista peste 120 de tipuri de HPV din care 15 au fost puse in legatura cu aparitia cancerului de col uterin. Astfel, tipurile 16 si 18 sunt responsabile de 70% din cancerele de col uterin la nivel international. Cele mai frecvente tipuri la nivel mondial - 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58 - dau 90% din cancerele de col uterin diagnosticate. Pe langa cancerul de col, HPV este asociat si cu alte tipuri de cancere: vulvar, vaginal, anal sau penian.

Cancerul de col, afirma specialistii, este unul dintre putinele care poate fi prevenit prin vaccinare, inainte de inceperea vietii sexuale.

Dr. Corina Buse, medic primar obstetrica-ginecologie, a explicat pentru "Adevarul" care sunt simptomele cancerului cervical, alternativele de tratament si speranta de viata din momentul depistarii acestei afectiuni.

Dr. Corina Buse : Este important sa precizam ca, de cele mai multe ori, in stadii incipiente cancerul de col uterin e asimptomatic. Deseori, primul simptom este o secretie abundenta, apoasa, cu firisoare fine de sange care trece neobservata de pacienta.

Simptomele urmatoare indica, deja, boala in stadiu avansat si acestea includ: durerea pelvina, lombara, de membru inferior - secundare invaziei peretului pelvin, uretrelor, traiectului nervului sciatic.

Programele de educatie pentru sanatate ajung greu la populatia feminina a Romaniei, astfel incat majoritatea romancelor are informatii partiale despre metodele de prevenire si diagnostic asociate cancerului cervical. Cresterea nivelului de educatie cu privire la necesitatea unui stil de viata sanatos sau a controalelor medicale periodice poate avea efecte pozitive vizibile.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro