Gina Haspel, acuzata de tortura, prima femeie nominalizata la conducerea CIA

Gina Haspel, acuzata de tortura, prima femeie nominalizata la conducerea CIA

Haspel, in varsta de 61 de ani, ar urma sa-l inlocuiasca pe Mike Pompeo, pe care Donald Trump l-a ales marti sa devina seful diplomatiei sale, dupa ce l-a destuit fara menajamente pe Rex Tillerson. Acest raport de 6.700 de pagini detaliaza metodele de interogare si conditiile de detentie - foarte controversate - ale suspectilor, prin folosirea unor tehnici interzise, precum simularea inecului sau privarea de somn cu scopul de a obtine marturisiri.

acum 9 luni (13 Mar 2018)

Haspel, in varsta de 61 de ani, ar urma sa-l inlocuiasca pe Mike Pompeo, pe care Donald Trump l-a ales marti sa devina seful diplomatiei sale, dupa ce l-a destuit fara menajamente pe Rex Tillerson.

"Gina este o spioana exemplara si o patrioata devotata care aduce peste 30 de ani de experienta in agentie.

Trei fosti directori CIA si alti conducatori, inclusiv James Clapper, fostul director al serviciilor americane de informatii, si-au exprimat sustinerea fata de Haspel.

In schimb, doi senatori democrati si-au exprimat rezervele fata de nominalizarea sa, intr-o scrisoare adresata presedintelui Donald Trump.

Ea a fost numita in 2013 la sefia Serviciului National Clandestin al CIA, insa a fost inlocuita dupa doar cateva saptamani, aparent din cauza unor indoieli cu privire la responsabilitatea sa in infiintarea, dupa 11 septembrie 2001, a unor inchisori secrete in strainatate, in care au fost folosite metode precum simularea inecului - asimilata torturii - in interogarea suspectilor.

Cotidianul dezvaluia ca Gina Haspel a fost implicata si in distrugerea, in 2005, a unor inregistrari video compromitatoare despre aceste tehnici "de interogare avansata" aplicata mai multor detinuti in Thailanda.

Intre persoanele supuse unor metode brutale de interogare sub responsabilitatea lui Haspel se numara doi sauditi, si anume Abd al-Rahim al-Nashiri - considerat drept "creierul" atentatului vizand petrolierul Limburg, in 2002, si al atacului vizand nava americana USS Cole, in 2000 - si Abu Zubaidah, primul presupus membru influent al retelei islamiste capturat de catre americani dupa atentatele de la 11 septembrie.

Un raport secret cu privire la acest program de torturi CIA a fost intocmit in 2014 de catre Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului, insa actualul presedinte al acestei comisii, un republican, incearca d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro