Gigantul Sonaca inaugureaza o fabrica in Romania, unde vor fi produse piese esentiale pentru avioanele Airbus. "Cel putin 10 ani vom avea de lucru"

Gigantul Sonaca inaugureaza o fabrica in Romania, unde vor fi produse piese esentiale pentru avioanele Airbus.

33.070 de avioane noi vor fi produse in urmatorii 20 de ani, ceea ce inseamna comenzi de 5,2 trilioane de dolari, o dublare a traficului de pasageri si o necesitate de 500.000 de noi piloti. Din fabrica ridicata aici de compania belgiana Sonaca, cu o investitie de 11,8 milioane de euro (in care este inclus si ajutorul de la Statul Roman, de 5,4 milioane de euro) va porni saptamana aceasta prima sarja de produse pentru una dintre fabricile Airbus din Europa. "Sectorul aeronautic, si mai ales cand vorbim de aeronavele cu raza scurta de actiune precum Airbus A320 sau Boeing 737, se extinde si e usor de inteles de ce: oamenii calatoresc din ce in ce mai mult cu avionul nu numai in Europa, dar mai ales in Asia, in America de Sud, incepe un pic si in Africa. Ce salarii se vor plati si ce cer nemtii de la muncitorii lor Bosch organizeaza special un targ de joburi la Cluj ca sa-si angajeze circa 100 de oameni Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investitie din Alba in ultimii 10 ani Compania Bosch inaugureaza a treia fabrica la Blaj: 45 de milioane de euro investitie si 320 de noi locuri de munca

acum 63 luni (9 Mar 2017)

33.070 de avioane noi vor fi produse in urmatorii 20 de ani, ceea ce inseamna comenzi de 5,2 trilioane de dolari, o dublare a traficului de pasageri si o necesitate de 500.000 de noi piloti.

Aceasta este tendinta de dezvoltare a industriei aeronautice, conform prognozei gigantului francez Airbus privind piata globala de avioane in perioada 2016-2035. Expansiunea industriei se simte si intr-o comuna aflata la circa 45 de kilometri de Cluj-Napoca - Moldovenesti. Din fabrica ridicata aici de compania belgiana Sonaca, cu o investitie de 11,8 milioane de euro (in care este inclus si ajutorul de la Statul Roman, de 5,4 milioane de euro) va porni saptamana aceasta prima sarja de produse pentru una dintre fabricile Airbus din Europa. Primele linii de productie au fost puse in functiune la jumatatea lunii septembrie 2016, dar acum se va face prima livrare.

In spatele lui, intr-un colt al fabricii, stau aranjate pe un raft cateva eleroane infoliate partial, rezultatul muncii de cateva luni bune a celor 30 de muncitori angajati in prima faza de dezvoltare. Fabrica de la Moldovenesti va fi inaugurata vineri, 10 martie, in prezenta ministrului Economiei, Alexandru Petrescu, si a lui Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei in Romania. La cei 38 de ani ai sai, tanarul este uns cu toate alifiile muncii in corporatie: a lucrat la Posta Belgiana, la agentia de consultanta Deloitte si la retailerul Mega Image, ocazie cu care calatorea regulat la Bucuresti. S-a mutat la Cluj-Napoca de un an de zile, dar a participat la toate etapele de realizare a investitiei.

Intrebat cum s-a ales un loc atat de departe de Cluj-Napoca, el a explicat: "Sunt doua motive principale: terenul disponibil, care a fost cumparat de Sonaca, si existenta fortei de munca. Politica de recrutare prevede sa cautam muncitori care locuiesc pe o raza de 10 kilometri".

Fabrica este la 2 minute de autostrada care duce la Cluj-Napoca. In plus, la Cluj-Napoca putini muncitori ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro