Gibraltar, insula care ar putea declansa un conflict intre Marea Britanie si Spania. "Gibraltarul nu este de vanzare, nu va fi comercializat"
Se stipuleaza, in acest faimos Articol X, ca "Regele Catolic, in numele sau, al fiilor si succesorilor sai, cedeaza prin acest Tratat Coroanei Marii Britanii deplina si intreaga proprietate a orasului si cetatii Gibraltarului, a portului, sistemelor de aparare si fortaretelor care-i apartin, dand aceasta proprietate in mod absolut, astfel incat sa o poata avea si sa se bucure de ea cu drept deplin si pentru totdeauna, fara exceptie sau fara vreo opreliste. Negocierile asupra statutului Gibraltarului sunt o istorie ultra-complicata si cu argumente care, de fiecare data, ajung sa se anihileze reciproc, conducand la o ostilitate mereu prezenta si un punct de neliniste niciodata rezolvat, Chiar daca, la un moment dat, a existat perspectiva promitatoare a Acordului de la Bruxelles (din noiembrie 1984 si implementat din februarie 1985), cererea Spaniei de a intra in Piata Comuna fiind elementul care a schimbat totul, britanicii conditionandu-si votul de deschiderea de catre spanioli a frontierei cu Gibraltarul...
>
Miza disputelor este statutul Gibraltarului cu al sau teritoriu de 6,7 km patrati pe care Spania il prezinta drept ultima colonie din Europa. Un statut definit in termenii Tratatului de la Utrecht care oficializa - dar si conditiona - cedarea de catre Spania a teritoriului Gibraltarului (cucerit de englezi in 1704) , Spania afirmand in numeroase randuri ca decolonizarea trebuie sa se faca in numele integritatii teritoriale si nu al principiului autodeterminarii popoarelor.
Tratatul de la Utrecht a fost incheiat la finalul razboiului de succesiune a Spaniei (1701-1714), iar principalul beneficiar a fost Marea Britanie care-si vedea imperiul extins asupra Canadei, in detrimentul Frantei. Portugalia, aliata britanicilor, primea controlul deplin al zonei Amazonului, iar Spania si Franta se angajau sa nu formeze un stat comun, lucru atunci posibil deoarece regele Filip al V-lea era nepotul lui Ludovic al XIV-lea, o asemenea entitate avand sanse de a deveni cea mai puternica forta in Europa.
In termenii Tratatului, Spania pierdea posesiunile sale din Italia si Tarile de Jos, Insula Mallorca (acum recuperata) si Gibraltarul.
Articolul X din Tratatul de la Utrecht este descris acum drept "celebrul capitol al unui Tratat cu consecinte planetare", deoarece consfinteste controlul asupra Gibraltarului, dubla poarta intre Mediterana si Atlantic si intre Africa si Europa.
Se stipuleaza, in acest faimos Articol X, ca "Regele Catolic, in numele sau, al fiilor si succesorilor sai, cedeaza prin acest Tratat Coroanei Marii Britanii deplina si intreaga proprietate a orasului si cetatii Gibraltarului, a portului, sistemelor de aparare si fortaretelor care-i apartin, dand aceasta proprietate in mod absolut, astfel incat sa o poata avea si sa se bucure de ea cu drept deplin si pentru totdeauna, fara exceptie sau fara vreo opreliste. Dar, pentru a evita abuzuri sau fraude privind introducerea marfurilor, Regele Catolic doreste, si pre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro