Ghizii care te fac sa vezi Bucurestiul cu alti ochi
City Bus Tour, care traverseaza centrul capitalei si de care se declara nemultumiti multi din cei care vin la Interesting Times Bureau, deruleaza invariabil banda traseului cu cladiri de carte postala standard: Teatrul National, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Antipa, Arcul de Triumf s.a.m.d. Nici ingerii de pe cadrul oglinzilor de la intrare nu avusesera o soarta mai buna ca titanii: cu nasurile ciobite, burtile ciuruite si ochii de ipsos gauriti, isi pastrau de peste o suta de ani expresia imobila.
Cum descifreaza, de pilda, un locuitor al ordonatelor state scandinave hatisul aiuritor al turnurilor de sticla cocotate pe monumente paraginite, sau cortinele de blocuri socialiste bandajate in kilometri de reclame capitaliste, de-a lungul strazilor cascate intr-un santier eternizat. Andra Matzal a stat de vorba pe Think Outside the Box cu ghizii de la Interesting Times Bureau, care le propun turistilor circuite alternative prin capitala. Nu fascineaza prin cine stie ce repere de neratat - exceptand Casa Poporului -, ci tocmai prin straturile de istorie, adesea cacofonic suprapuse, prin locuri ascunse sau atat de la indemana, incat pe retina trecatorului obisnuit, s-au banalizat. "Cei mai multi straini vad Bucurestiul ca pe o saorma cu de toate," ma lamureste Doru Raduta, care a deschis vara asta Interesting Times Bureau, unde turistii sunt invitati sa cunoasca orasul prin tururi alternative.
Pentru cei 104.000 de turisti straini care, potrivit Institutului National de Statistica, au ajuns lunar la Bucuresti, in primul semestru al lui 2014, orientarea in orasul-saorma poate fi grea, iar experienta anosta. City Bus Tour, care traverseaza centrul capitalei si de care se declara nemultumiti multi din cei care vin la Interesting Times Bureau, deruleaza invariabil banda traseului cu cladiri de carte postala standard: Teatrul National, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Antipa, Arcul de Triumf s.a.m.d. Punctele de informare lipsesc aproape cu desavarsire, asa ca cei mai multi dintre turisti ratacesc in perimetrul centrului, fara prea mari sanse sa-i descopere oazele si logica ce tine in picioare toate avatarurile lui urbane.
"Eu plec de la ideea ca e un lucru bun sa nu existe infrastructura turistica, ca-n fabula aia faimoasa cu doi vanzatori de pantofi care merg in Africa. Nimeni nu poarta pantofi in Africa!," spune Doru Raduta care, de cand a deschis agentia, a insotit lunar in jur de 50 de turisti prin tururile Bucurestilor alternativi. Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro