Ghiseu unic pentru calea ferata

"Pentru crearea unei baze de date comune, operatorii de transport feroviar public de calatori care au incheiat contracte de servicii publice, vor asigura incepand cu data de 1 ianuarie 2017 interoperabilitatea sistemelor de ticketing pe care le detin", se arata la articolul 7 al actului normativ. Conditii mai stricte pentru operatorii privati Prin contractele de servicii publice cu CFR Calatori si operatorii privati de transport feroviar, aprobate tot in sedinta de Guvern de miercuri, se prevad si conditii mai stricte pentru acestia din urma in ceea ce priveste obtinerea subventiei de la stat. Ba, mai mult, in fiecare contract s-a introdus obligativitatea raportarii lunare de catre operatori a gradului de indeplinire a obligatiilor asumate, cu evidentierea clara a tipurilor de venituri si cheltuieli, precum si obligatia ca la data depunerii situatiilor financiare, operatorii de transport feroviar public de calatori sa coreleze datele financiare cu declaratia pe propria raspundere privind realizarile anului anterior.

acum 92 luni (31 Mar 2016)

Autoritatile pregatesc terenul pentru alinierea transportului feroviar romanesc la normele europene in materie de emitere a biletelor. De la 1 ianuarie 2017, operatorii feroviari, atat CFR Calatori, cat si societatile private, sunt obligati sa asigure interoperabilitatea sistemelor de ticketing.

Daca esti in Gara de Nord si vrei sa pleci la Brasov, ai la dispozitie doua optiuni - operatorul de stat CFR Calatori sau compania privata Regiotrans. Biletele nu pot fi cumparate insa de la aceeasi casa, ci de la ghisee diferite, situate in colturi oarecum opuse ale garii.

O situatie total pe dos fata de ceea ce se intampla in transportul feroviar de calatori din Uniunea Europeana. In Marea Britanie, de exemplu, toate trenurile sunt operate de companii private, dar biletele se pot cumpara de la acelasi ghiseu, apartinand companiei de infrastructura National Rail, detinuta de statul britanic. Un prim pas pentru normalizarea situatiei a fost facut de Guvern, care a aprobat hotararea privind aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada 2016 - 2020 in transportul feroviar public de calatori. "Pentru crearea unei baze de date comune, operatorii de transport feroviar public de calatori care au incheiat contracte de servicii publice, vor asigura incepand cu data de 1 ianuarie 2017 interoperabilitatea sistemelor de ticketing pe care le detin", se arata la articolul 7 al actului normativ. Este cazul Regiotrans, care a achizitionat sistemul de ticketing X-sell, dezvoltat de Societatea Informatica Feroviara, pe care-l utilizeaza si CFR Calatori.

Desi nu se stipuleaza negru pe alb in hotararea adoptata miercuri de Guvern, urmatorul pas logic ar fi ca serviciul de emitere a biletelor sa fie preluat de la CFR Calatori de catre CFR SA, compania care gestioneaza infrastructura feroviara din Romania, sau de catre o companie separata.

De altfel, prevederea se regaseste si in al patrulea Pachet Feroviar al UE, gratie unui amendament introdus i... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro