Ghidul Facultatilor. INTERVIU Ionel Sinescu, rector UMF Bucuresti: "In medicina, esti un student toata viata"

Ghidul Facultatilor. INTERVIU Ionel Sinescu, rector UMF Bucuresti:

Se mai reaseaza optiunile dupa ce iau contact cu spitalul si cu ideea ca trebuie sa inveti toata viata, sa dai concursuri toata viata, ca nu poate sa treaca mai mult de un an sau doi fara sa fii adus la zi cu tot ceea ce este nou in specialitatea ta. Asta pentru ca pana luni s-ar putea sa fii solicitat de zeci de ori si sa ajungi sa stai mai mult la spital decat acasa. Dar la fel este si pentru absolventii de medicina din Germania sau Franta care, odata ce-si finalizeaza studiile, subventionate de sistemul de stat, merg in alte tari pentru a-si practica meseria.

acum 28 luni (4 Jun 2018)

"Este nevoie, ca medic, sa investesti multa munca, emotii, timp, efort.

Adevarul: Care sunt motivele pentru care un absolvent de liceu ar trebui sa aleaga medicina? In ceea ce priveste cercetarea, am ajuns sa vorbim despre genomul uman, sa descoperim acolo cauza mai multor afectiuni si sa tratam, asa zis personalizat, pacientii. Specialitatile bio-medicale, cum sunt medicina, farmacia, medicina dentara, pot implini dorinta absolventilor de liceu care vor sa faca performanta profesionala.

Ce fel de liceeni sunt atrasi in general de medicina?

Medicina este o provocare pentru absolventii de liceu foarte buni si care isi doresc sa nu treaca usor prin existenta profesionala si prin viata. Sunt putini cei care isi imagineaza cat de mult trebuie sa muncesti in acest domeniu. Cei care vor veni la admitere la noi, s-au hotarat deja de un an sau poate chiar doi sa dea la medicina. Intre altele, admiterea la noi presupune si o pregatire speciala la materiile care constituie subiecte de examen. De regula vin sase-sapte candidati pe un loc, din care cel putin doi sau trei sunt foarte competitivi.

3.800 de liceeni au sustinut simularea examenului de admitere la medicina

Salariile din sistem au crescut. Ar putea fi un motiv pentru care elevii de liceu sa se indrepte spre medicina?

Aceasta crestere de salarii este de bun augur. Si salariile pot fi un motiv pentru care tinerii sa se indrepte spre medicina. Latura materiala a fost un motiv pentru care tinerii medici plecau din tara dar in momentul de fata nu se mai poate spune acelasi lucru.

Cati dintre cei care intra la medicina sunt absorbiti de sistem?

Cam 10% se pierd pe drum, de regula pentru ca nu rezista competitiei. Facultatea de medicina este extrem de solicitanta si ca timp si ca performanta. Unii realizeaza ca nu au disponibilitatile intrinse... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro