Ghidul CIA pentru spioni: Cum sa treci frontierele fara a fi prins

CIA isi sfatuieste spionii, in doua documente secrete dezvaluite de WikiLeaks, ca atunci cand trec frontiere sa nu arate neingrijt si sa nu plateasca in numerar, relateaza AFP. WikiLeaks afirma intr-un comunicat ca acest exemplu "ridica o intrebare: daca antrenamentul (antiterorist) menit sa explice urmele de explozivi era doar o acoperire, ce cauta acest agent CIA pe un aeroport (al Uniunii Europene) cu urme de explozivi si de ce a fost autorizat sa-si continue drumul?".

acum 93 luni (22 Dec 2014)

CIA isi sfatuieste spionii, in doua documente secrete dezvaluite de WikiLeaks, ca atunci cand trec frontiere sa nu arate neingrijt si sa nu plateasca in numerar, relateaza AFP. Documentele publicate, datand din 2011 si 2012, sunt clasate secret si "NOFORN" - adica nu pot fi impartasite cu servicii de spionaj din tari aliate, afirma WikiLeaks.

Ele prezinta o serie de sfaturi in vederea trecerii frontierelor si evitarii unui control aprofundat pe aeroporturi si in posturi frontaliere. Unele sunt evidente, ca de exemplu sa nu cumpere un bilet de avion doar dus, cu numerar, cu o zi inaiinte de zbor.

De asemenea, este necesar sa nu-si dea de gol acoperirea. "Intr-o zi, dimineata devreme, pe un aeroport european, agenti de securitate au selectat un agent CIA pentru un control aprofundat", se arata intr-un document. "O acoperire coerenta, bine invatata si plauzibila este importanta pentru a evita aceste controale consolidate si este obligatorie pentru a le trece", afirma CIA.

WikiLeaks afirma intr-un comunicat ca acest exemplu "ridica o intrebare: daca antrenamentul (antiterorist) menit sa explice urmele de explozivi era doar o acoperire, ce cauta acest agent CIA pe un aeroport (al Uniunii Europene) cu urme de explozivi si de ce a fost autorizat sa-si continue drumul?".

Unul dintre documente arata ca CIA este ingrijorata de introducerea in Europa a controalelor biometrice pentru detinatorii de pasapoarte americane, ceea ce ridica o "amenintare de identificare" si face mai dificila calatoria agentilor cu documente false. Aceste ghiduri arata ca, sub administratia Obama, CIA intentioneaza sa continue sa infiltreze frontierele Uniunii Europene si sa efectueze operatiuni clandestine in state membre UE", scrie Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks. WikiLeaks se afla la originea difuzarii in 2010 a aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice si 500.000 de rapoarte militare clasate "secret al Apararii". ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro