Ghidul celui de-al doilea jurnalist decapitat de Statul Islamic: "Am facut tot ce am putut ca sa-l salvez"

Ghidul celui de-al doilea jurnalist decapitat de Statul Islamic:

Jurnalistul american Steven Sotloff si-a inceput ultima sa calatorie in Siria cu un cadou surpriza pentru ghidul lui, Yosef Abobaker, respectiv un aparat de fotografiat de mici dimensiuni. De atunci, nimeni nu a incercat sa il intervieveze pe Abobaker in legatura cu experienta sa cu aceasta miscare si captivitatea alaturi de Sotloff. Rapirea a avut loc la doar 20 de minute dupa ce Sotloff, Abobaker si alti trei barbati inarmati care ii pazeau (rudele acestuia din urma) au intrat in Siria la 4 august 2013.

acum 73 luni (17 Sep 2014)

Jurnalistul american Steven Sotloff si-a inceput ultima sa calatorie in Siria cu un cadou surpriza pentru ghidul lui, Yosef Abobaker, respectiv un aparat de fotografiat de mici dimensiuni. Sotloff il cunoscuse pe Abobaker in urma cu un an, cand l-a intervievat pe tatal acestuia in legatura cu razboiul civil sirian.

Intr-un interviu acordat CNN in aceasta saptamana, Abobaker a povestit in detaliu cum el, Sotloff si alti trei barbati inarmati au fost rapiti in Siria de combatantii Statului Islamic in august 2013. De atunci, nimeni nu a incercat sa il intervieveze pe Abobaker in legatura cu experienta sa cu aceasta miscare si captivitatea alaturi de Sotloff. Nimeni nu m-a contactat si nu m-a intrebat despre conditiile lor", a declarat Abobaker.

De la decapitarea lui Sotloff, Abobaker s-a zbatut intre soarta jurnalistului decapitat si norocul lui de a fi elibrat. "Am fost foarte suparat, iar dupa aceea m-am calmat si mi-a parut foarte, foarte rau", a declarat Abobaker intr-un interviu realizat in Turcia.

Abobaker acuza un gardian de la granita turco-siriana pentru posibila transmitere a coordonatelor lui Sotloff catre un contact ISIS. CNN a contactat alti jurnalisti care au lucrat cu Abobaker, iar ei au spus ca este un ghid cu o reputatie buna.

Rapirea a avut loc la doar 20 de minute dupa ce Sotloff, Abobaker si alti trei barbati inarmati care ii pazeau (rudele acestuia din urma) au intrat in Siria la 4 august 2013. Dupa ce echipa a intrat pe teritoriul sirian, Abobaker l-a sunat pe Barak Barfi, prieten al jurnalistului, pentru a confirma locul unde se afla.

Aceasta nu era prima data cand Abobaker lucra pentru un jurnalist, ca translator si mediator pentru interviuri. El avea o experienta de 18 luni si lucrase anterior cu cel putin 100 de jurnalisti. Abobaker a fost combatant rebel timp de patru sau cinci luni in Siria.

In momentu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro