Ghid pentru cele 143 de crame din Romania

100.000 de posibile locuri de munca Si daca tot e vorba de interactiunea intre producatori si consumatori, atunci o alta problema atinsa cu ocazia acestui eveniment este cea a turismului viticol, inca putin dezvoltat la noi. Criticul de vin a opinat ca industria turistica din domeniul vinului ar putea oferi, la nivelul intregii tari, aproximativ 100.000 de locuri de munca, referindu-se la cei care ar lucra pentru intretinerea spatiilor de cazare, altii ar fi ghizi ori furnizori de alimente.

acum 109 luni (1 Jul 2015)

Daca ar fi sa va faceti bagajele si sa plecati intr-un tur al cramelor din tara noastra, aveti cel mai bun ghid in cartea recent lansata la Ministerul Agriculturii.

Anul infiintarii, cine e proprietarul cramei, structura solului si a plantatiei, apele din apropiere, unde anume se afla crama, cine e oenologul din crama respectiva, colectia de vinuri, ce branduri detine, ce premii au castigat licorile din acel loc. Volumul cuprinde mai mult de 400 de pagini, descriind cele 143 de crame existente acum in tara noastra.

Numarul, in continua crestere

Este si la noi o lume in plina ascensiune, unul dintre autorii cartii, Catalin Paduraru, critic de vinuri, opinand ca in toamna acestui an, cand va aparea si versiunea in limba engleza a cartii, este foarte posibil ca in tara noastra numarul cramelor sa fie mai mare in comparatie cu cel de la ora actuala. Romania ocupa locul cinci in Uniunea Europeana la suprafata de vita-de-vie, locul cinci la productia de struguri si locul sase la cea de vin.

100.000 de posibile locuri de munca

Si daca tot e vorba de interactiunea intre producatori si consumatori, atunci o alta problema atinsa cu ocazia acestui eveniment este cea a turismului viticol, inca putin dezvoltat la noi. Criticul de vin a opinat ca industria turistica din domeniul vinului ar putea oferi, la nivelul intregii tari, aproximativ 100.000 de locuri de munca, referindu-se la cei care ar lucra pentru intretinerea spatiilor de cazare, altii ar fi ghizi ori furnizori de alimente.

Campioni la accesarea fondurilor europene

Vinificatorii au demonstrat pana acum cat de eficienti au fost in dezvoltarea domeniului lor, dovada cea mai buna fiind aceea ca 100% din fondurile europene puse la dispozitie in acest sector au fost deja absorbite, spune un alt autor al cartii de fata, Dan Boboc, cel care este presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania.

Deloc de neglijat, in acest sens, e ca viticulto... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro