Ghid de impacat cu rudele si cu parintii (inainte si dupa proteste)

Ghid de impacat cu rudele si cu parintii (inainte si dupa proteste)

Sec si sintetic: minciuni continand 20% adevar, repetate constant, zi de zi, folosirea argumentului autoritatii si cel statistic (al cifrelor neverificabile), apelul la sentimentele profunde si convingeri (nationalism, patriotism, neam) completate cu amestecul unui trecut glorios (tineretea oricui este glorioasa fata de batranetea complicata de azi) cu nemultumirile prezente, inducerea fricii, anxietatii fata de un dusman imaginar sau real, dar distorsionat. Teama de straini, trecutul furat, amenintarea viitorului copiilor si nepotilor lor, inducerea ideii de adevar absolut la televizor, senzationalul (ca o pata de culoare adictiva intr-un cotidian gri), exclusivul (ca vehicul al detinerii unice a adevarului absolut).

acum 80 luni (3 Feb 2017)

>

Sunt psiholog, psihoterapeut, consultant politic si, vreme de cateva luni producator, realizator si prezentator al unei productii radio ("Nu Fi Strut! - emisiune de sanatate mintala anti-manipulare" cu un slogan destept: "Nu sta cu capul adanc infipt in noaptea mintii!"). Si totusi am fost luat prin surprindere: parintii mei, oameni in varsta, foarte inteligenti, pregatiti profesional, cititi, cu experienta profesiei si a vietii in spate se cearta cu mine argumentand cu citate din televiziunile de stiri (numele sunt irelevante, manipularile sunt de aceeasi factura; Fraze intregi preluate si inlantuite cu aceeasi "coerenta" logica imitata de la asa zisele talk-show-uri. Nu mai ramane loc de nici un argument: "protestatari drogati, manipulati, platiti de straini sa destabilizeze tara" pana la "voi iesiti in strada si nu vedeti ca ungurii aproape ca ne-au luat Ardealul". Dar oamenii cei mai dragi mie pe acest pamant imi recita din Gadea, Ghita, Rares Bogdan si altii (fata de care imi cer scuze, dar nu imi mai aduc aminte chiar toate numele). Sec si sintetic: minciuni continand 20% adevar, repetate constant, zi de zi, folosirea argumentului autoritatii si cel statistic (al cifrelor neverificabile), apelul la sentimentele profunde si convingeri (nationalism, patriotism, neam) completate cu amestecul unui trecut glorios (tineretea oricui este glorioasa fata de batranetea complicata de azi) cu nemultumirile prezente, inducerea fricii, anxietatii fata de un dusman imaginar sau real, dar distorsionat. Teama de straini, trecutul furat, amenintarea viitorului copiilor si nepotilor lor, inducerea ideii de adevar absolut la televizor, senzationalul (ca o pata de culoare adictiva intr-un cotidian gri), exclusivul (ca vehicul al detinerii unice a adevarului absolut).

Stiu ca foarte multi dintre voi va loviti de acelasi zid privind in ochii parintilor si simtiti furia si neputinta de a face ceva. Primesti pumnalul in piept atunci cand cei care te-au crescut ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro