Gerul si poleiul distrug culturile insamantate in toamna: explicatia specialistilor

Gerul si poleiul distrug culturile insamantate in toamna: explicatia specialistilor

Gerul si inghetul din martie vor produce pagube in agricultura, spun specialistii, iar cei mai afectati vor fi legumicultorii ale caror culturi infiintate in toamna au apucat sa intre in vegetatie. Planta va incerca sa se regenereze din rozeta centrala, vor aparea alte frunze proaspete sau, deja cum a si inceput de la ultimul inghet, incep sa se usuce iar atunci cand vom iesi cu ele la piata va suferi foarte mult din punct de vedere al calitatii", declara cercetatorul buzoian.

acum 78 luni (19 Mar 2018)

Gerul si inghetul din martie vor produce pagube in agricultura, spun specialistii, iar cei mai afectati vor fi legumicultorii ale caror culturi infiintate in toamna au apucat sa intre in vegetatie. Ploaia inghetata a creat un strat de pana la un centimetru grosime de gheata pe tulpina si frunze, care provoaca asfixierea plantei. O parte din masa vegetativa va fi distrusa de acest polei, acest strat de gheata care imbraca foarte etans solul si plantele. Acestea vor suferi in primul rand din punct de vedere al calitatii. Si culturile de camp, cele avansate, sunt in suferinta. S-a format un strat puternic de gheata care va asfixia frunza daca va rezista mai mult timp. Acesta este foarte periculos pentru plante, mai periculos decat gerul sau zapada", spune Costel Vanatoru, de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Legumicola Buzau. Primele verdeturi autohtone vor fi cu siguranta slabe calitativ, spune cercetatorul de la Statiunea Experimentala Buzau, intrucat prin inghet vor muri multe frunze care, se stie, sunt bucataria plantei. "Distrugerile se vor vedea cand va veni caldura, iar deocamdata nu putem cuantifica pagubele sau gradul de depreciere a culturii. Planta va incerca sa se regenereze din rozeta centrala, vor aparea alte frunze proaspete sau, deja cum a si inceput de la ultimul inghet, incep sa se usuce iar atunci cand vom iesi cu ele la piata va suferi foarte mult din punct de vedere al calitatii", declara cercetatorul buzoian. Vremea geroasa si inghetul le dau mari emotii si proprietarilor de pomi fructiferi. In toata avalansa de vesti despre efectele vremii atipice se strecoara insa si una pozitiva. Specialistii spun ca dupa o iarna usoara, rezerva de boli si daunatori din sol ramasese intacta pana la aparitia acestui episod de inghet. Economia de tratamente fitosanitare se va vedea atat in pretul produselor agricole cat mai ales in calitatea lor. "Este un ger atipic insa putem vorbi si de beneficii pentru ca acest ger distruge o parte din boli, din daunator... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro