Germanul acuzat de trafic de comori dacice: a vandut o bratara de aur de un kilogram si peste 1.000 de artefacte

Germanul acuzat de trafic de comori dacice: a vandut o bratara de aur de un kilogram si peste 1.000 de artefacte

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a trimis in judecata pe Zeno Pop, un cetatean german acuzat de spalare de bani in forma continuata. Germanul a detinut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice ce fac parte din cel putin patru tezaure monetare dispersate, un lot de 473 monede de argint romane republicane si dacice, precum si 10 artefacte arheologice din ceramica si piatra, cunoscand ca provin din comiterea de infractiuni de pe teritoriul Romaniei.

acum 29 luni (19 Apr 2018)

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a trimis in judecata pe Zeno Pop, un cetatean german acuzat de spalare de bani in forma continuata. In rechizitoriul intocmit in cauza procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

"In perioada 2005 - 2015, prin ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei si a proprietatii bunurilor, inculpatul Pop Zeno a dobandit, detinut si transferat prin vanzare numeroase bunuri apartinand patrimoniului cultural national, furate din situri arheologice din Romania. In mod concret, in cursul anului 2006, inculpatul a vandut unui colectionar bulgar o bratara multispiralica din aur, in greutate de 933,4 gr., sustrasa din Rezervatia Arheologica din Muntii Orastiei - situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobandita in 2005, obiect avand o origine ilicita pe care l-a prezentat cumparatorului ca apartinand unei colectii private", arata Ministerul Public, intr-un comunicat de presa.

Germanul a detinut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice ce fac parte din cel putin patru tezaure monetare dispersate, un lot de 473 monede de argint romane republicane si dacice, precum si 10 artefacte arheologice din ceramica si piatra, cunoscand ca provin din comiterea de infractiuni de pe teritoriul Romaniei.

Trafic de artefacte

Zeno Pop a tranzactionat catre diferite persoane sau societati din Europa si Statele Unite peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahma est celtica). "Intermedierea valorificarii acestor bunuri a fost efectuata de persoane care si-au asumat rolul de spalatori de bani si artefacte, unele trimise in judecata, respectiv condamnate in alte cauze instrumentate de Ministerul Public", se arata in comunicat. A fost a13-a bratara recuperata de autoritatile romane (dintr-un total de 15 bratari furate in perioada 2000-2001 din ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro