George Copos, acuzat de plagiat "subtil", sustine ca a citat consistent din alte carti, dar ca a "mentionat sursa"

George Copos, acuzat de plagiat

Brezeanu risca votul de blam si retragerea titlului onorific La randul sau, Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti, a precizat ca profesorul Brezeanu nu mai este angajatul universitatii, si ca ceea ce se poate face ar fi sa i se dea un vot de blam moral, dar si sa i se retraga titlul onorific acordat de Facultatea de Istorie in 2010, cand acesta s-a pensionat. Cartea lui Copos a fost analizata de trei specialisti: conferentiarul Marius Diaconescu, de la Universitatea Bucuresti care a concluzionat ca lucrarea nu este un plagiat, lectorul Adinel-Ciprian Dinca, de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, ce identifica un plagiat si profesorul Alexandru Florin Platon de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi care, de asemenea, a identificat plagiatul.

acum 50 luni (29 Jan 2016)

doar geniile au alta posibilitate, iar eu, in mod sigur si clar, nu ma incadrez in aceasta categorie", a declarat omul de afaceri, conform comunicatului de presa citat de Mediafax. Am citat consistent din ele, dar toate informatiile preluate din studiile si cartile de mai sus sunt mentionate in Notele de subsol", a mai explicat Copos. Omul de afaceri a mentionat ca nu a auzit de vreun alt autor care sa mai fi abordat subiectul cartii pe care a scris-o in penitenciar si care i-a redus cu 30 de zile pedeapsa pe care o avea de executat."

Acuzatiile aduse de Comisia de Etica a UB

Joi, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a anuntat ca lucrarea "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", scrisa de George Copos in inchisoare este un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizata si repovestire.

Marian Popescu, presedintele Comsiei de Etica din Universitatea Bucuresti, a precizat ca lucrarea scrisa de Copos, publicata atunci cand era incarcerat la Penitenciarul Rahova dupa condamnarea din dosarul Transferurilor, contine preluari neatribuite, fie prin parafrazare, fie prin rezumare.

"Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist, care a realizat foarte multe parafrazari inacceptabile, cum sunt numite in literatura de specialitate, dupa lucrarea de disertatie a lui Catalin Parfene", a explicat profesorul Popescu.

Plagiatul mozaic

Acesta a adaugat ca George Copos nu ar fi putut realiza o astfel de lucrare in inchisoare, asta din cauza ca avea antecedente in domeniul activitatii stiintifice, dar nici nu a avut conditiile necesare de studiu in timpul in care a fost incarcerat.

Marian Popescu a explicat ca tipul de plagiat facut de Copos este cunoscut ca "plagiat mozaic".

Potrivit acestuia, imaginea Universitatii Bucuresti a fost sifonata de faptul ca profesorul Brezeanu, care a coordonat lucrarea stiin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro