Generatia nehotarata a inceput facultatea
O tanara constanteanca, studenta in anul I la Stiinte Politice, la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA) din Capitala, spune ca nu a intrat la facultate gandindu-se la o cariera sau la ce va face pe piata muncii. "Urmaresc politica si mi-a placut foarte mult istoria in liceu, asa ca am zis sa studiez ceva din zona asta, insa nu stiu ce voi lucra mai tarziu, daca voi face politica sau ceva similar, momentan sunt in primul an de facultate", a spus la fel de dezorientat un alt boboc de la SNSPA.
Generatia tinerilor care au luat ieri drumul facultatilor este destul de debusolata in ceea ce priveste alegerea pe care au facut-o, spun nu numai expertii, dar si studentii. O tanara constanteanca, studenta in anul I la Stiinte Politice, la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA) din Capitala, spune ca nu a intrat la facultate gandindu-se la o cariera sau la ce va face pe piata muncii. "Urmaresc politica si mi-a placut foarte mult istoria in liceu, asa ca am zis sa studiez ceva din zona asta, insa nu stiu ce voi lucra mai tarziu, daca voi face politica sau ceva similar, momentan sunt in primul an de facultate", a spus la fel de dezorientat un alt boboc de la SNSPA.
Motivul pentru care tinerii nu stiu nici la 18-19 ani ce vor sa faca este vina sistemului de educatie preuniversitar, care nu ii ajuta sa-si evalueze alternativele profesionale asa cum ar fi trebuit, spune expertul in educatie Marian Stas, blogger adevarul.ro.
"Cauza prima este existenta in continuare a unui sistem educational proiectat sa functioneze pentru timpuri apuse de 25 de ani, incapabil sa invete tinerii cum sa evalueze alternative profesionale, sa aleaga, sa decida si sa accepte consecintele deciziilor lor. Semnificativ este si faptul ca pentru multi nu conteaza ce specialitate aleg, petrecand anii de facultate mai degraba ca sa se descopere pe ei insisi decat sa invete serios bazele unei profesii pe care sa-si cladeasca viitoarele cariere", considera Stas. "Cred ca este normal sa nu stii ce vrei sa faci la varsta aceea, sa vrei sa iei Bac-ul si sa intri la facultate. Tragedia este ca a scazut dramatic numarul de studenti de la 900.000, cati erau acum trei ani atat la stat, cat si la privat, la 400.000 in prezent. Nu am statisticile oficiale pentru ca Ministerul Educatiei nu le-a mai publicat de mult timp, insa, din ce stiu, am ajuns la cel mai mic procent din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de perso... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro