Generatia copiilor supraponderali: "In 1993 incadram foarte rar un copil la , acum sunt foarte multi"

"Prezentarea de scutiri medicale pentru ora de sport a devenit sport de masa" Cat de des mananca elevii la fast-food se poate observa in orice zi obisnuita, astfel de localuri gemand de clientela la orice ora. Am stat de vorba si cu profesorii de educatie fizica, i-am intrebat cat de greu este de atins baremul acela, iar profesorii mi-au confirmat ca sunt pur si simplu prea comozi elevii", mai spune medicul scolar. Mancarea de la "after" este o solutie, dar nu si-o permit toti O constatare directa a medicului de la cabinetul scolar este de asemenea aceea ca elevii ingrijiti de bunici in marea parte a timpului tind sa ia mai mult in greutate. "Eu merg sa le vorbesc elevilor despre o serie de aspecte care tin de sanatate la ora de desen, la ora de muzica sau pe unde mai reusesc sa-mi fac loc.

acum 85 luni (9 Feb 2016)

Doar aruncand un ochi in oricare clasa dintr-o scoala din mediul urban observi ca exista cel putin un copil cu greutate peste medie, medicii scolari fiind ingrijorati de ce se intampla in ultimii ani. Pe acelasi model de raportare, diferentele sunt majore intre datele culese in anul scolar 2013-2014, fata de cele din 2014-2015, tendinta de greutate peste media varstei coborand la varste foarte mici.

"Acum cativa ani aveam, din date, la tulburari de dezvoltare, un minus de greutate la elevii de varsta mica. Lucrurile s-au schimbat intr-un singur an scolar, din 2014-2015 evidentiindu-se inversarea raportului, dezvoltarea fizica dizarmonica cu plus de greutate inca de la clasa I luand locul minusului de greutate", declara medicul din cadrul Directiei de Sanatate Publica Olt - Magdalena Stegaru. Cel mai mult se abateau de la medie elevii de liceu (32,65%), 57,4% dintre cei cu probleme cantarind peste media varstei (pentru ceilalti constatandu-se minusul de greutate). Situatia statea chiar mai rau la clasa a VIII-a, unde dintre cei cu probleme de greutate, 61,39% cantareau mult si foarte mult peste ceea ce medicii considera normal.

La elevii de clasa I situatia indica un anumit echilibru intre cei care cantareau mai putin decat media stabilita ca fiind "normalul" si cei cu greutate peste, "dizarmonicii" reprezentand 21,8% din totalul elevilor evaluati. 22,5% dintre elevii de sase ani au probleme de greutate, insa 65% dintre acestia cantaresc prea mult pentru varsta lor. "A fost anul in care s-a evidentiat clar ca tendinta de suprapoderabilitate se manifesta de la varste din ce in ce mai mici", spune dr. De-abia in clasa a VII-a - a VIII-a fetele incep sa fie preocupate de greutate si incearca sa slabeasca", spune medicul scolar Hideg Lucaci, care are in evidenta elevii de la trei scoli din Slatina.

Cornurile cu ciocolata, chips-urile, snacks-urile, dozele cu bauturi carbogazoase sunt preferate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro