Generalul Constantin Degeratu: "Se striga un pic cam tare, dinspre Moscova, mai tare decat ar fi necesar, intre doi fosti parteneri"

Generalul Constantin Degeratu:

> O prima certitudine este absenta unui dialog real, cu obiective, finalitati si termene clare, intre superputerea lumii, SUA, si puterea regionala care tinde la pozitia geopolitica, din urma cu un sfert de veac, a decedatului stat sovietic, a carui legal mostenitor a devenit federatia condusa de cetateanul european Vladimir Vladimirovici Putin. Concentrarea a 330.000 de militari rusi, in zonele limitrofe cu granita de est a UE si a NATO, a primit un raspuns adecvat, prin planul Aliantei Nord-Atlantice de a disloca, din anul 2017, patru batalioane multinationale intarite, de cate 1.000 de militari, in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, adica 4.000 de luptatori sustinuti de o forta de reactie rapida puternica, de 40.000 de oameni, si asa cum s-a precizat pe 26 octombrie 2016, pentru prima oara, daca va fi necesar vor urma si alte forte militare aliate. Aceste ample dislocari de avioane militare aliate, de sisteme de rachete Patriot, au fost, pentru prima oara solicitate, in anul 2014, la putina vreme dupa cotropirea peninsulei Crimeea de "omuletii verzi", de generalul Constantin Degeratu, ex-consilier prezidential si fost sef al Statului Major General, intr-o emisiune de televiziune la care mai erau prezenti generalii Alexandru Grumaz si Mihaiu Margarit, care au sustinut, cu argumentele proprii, initiativa mentionata. CONSTANTIN DEGERATU: @ Pana in prezent, miscarile de trupe si cele preconizate de NATO tin de ceea ce s-a hotarat prima data, la Summitul Aliantei Nord-Atlantice, din Tara Galilor, atunci cand s-a stabilit acel plan de asigurare strategica, de pe frontiera estica, ulterior fiind luate masuri la Summitul de la Varsovia, cu privire la intarirea apararii colective si la cresterea capacitatii de descurajare a unei agresiuni posibile, din partea Rusiei, in conditiile mentinerii dialogului cu Moscova.

acum 52 luni (30 Oct 2016)

>

O prima certitudine este absenta unui dialog real, cu obiective, finalitati si termene clare, intre superputerea lumii, SUA, si puterea regionala care tinde la pozitia geopolitica, din urma cu un sfert de veac, a decedatului stat sovietic, a carui legal mostenitor a devenit federatia condusa de cetateanul european Vladimir Vladimirovici Putin.

Un lider care afirma, joi, 27 octombrie 2016, la Soci, in cadrul unei dezbateri initiate la Clubul Valdai, ca invocata agresiune a Rusiei fata de Europa este una "ridicola." Mai mult, presedintele Federatiei Ruse a facut referiri la situatia din Siria, cu trimitere la bombardarea orasului Alep, de avioane militare rusesti, pentru a reaminti ca anterior au fost agresiuni militare, in Orientul Mijlociu, de care SUA si alte state europene sunt vinovate.

Cu abilitatea sa cunoscuta, Putin a privit in oglinda geopolitica evenimentele din Siria si Irak, prin compararea prezentei militare americane in Irak, cu consilieri militari pe langa aceia care duc ofensiva impotriva ISIL, la Mosul, cu aceea din Siria, unde Raqqa a fost etichetata drept un cuib al terorismului, necesar a fi distrus.

Liderul de la Kremlin a facut o referire si la Israel, ca la un bun exemplu, de tara care combate eficient terorismul: "Sa invatam de la Israel - acesta niciodata nu abandoneaza lupta. Contextul fiind lupta contra terorismului, subtextul fiind un mesaj pentru cetatenii rusi, aflati sub un puternic bombardament international, in care, conform propagandei Moscovei, NATO inconjoara Federatia Rusa, desi nu Alianta Nord-Atlantica a cucerit Crimeea, nu a desprins Donbasul de sub autoritatea guvernului Ucrainei, nu mentine trupe de ocupatie in Abhazia si Osetia de Sud, teritorii de drept ale Georgiei, nici trupe de "pacificatori", in Transnistria.

Concentrarea a 330.000 de militari rusi, in zonele limitrofe cu granita de est a UE si a NATO, a primit un raspuns adecvat, prin planul Aliantei Nord-Atlanti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro