Gelozia, otrava care poate ucide rapid un cuplu: sfaturile specialistilor
Cele trei tipuri principale de atasament prezentate prima data de Mary Ainsworth si colaboratorii ei in 1971 sunt: atasamentul caracterizat de siguranta (in care individul are incredere ca parintele sau va fi disponibil si ii va oferi ajutorul daca se va confrunta cu situatii grele), atasamentul caracterizat de anxietate si rezistenta (copilul nu are certitudinea ca parintele va fi disponibil sau ca-l va ajuta daca ii va solicita si de aceea este predispus in permanenta la anxietatea, va tinde sa se agate si sa manifeste reticenta mereu) si va duce aceste tendinte in viitorul cuplu si atasamentul caracterizat de anxietate si evitare (in care individul nu are incredere ca daca va cauta protectie i se va raspunde, el se asteapta a fi refuzat categoric si incearca sa traiasca viata fara iubirea si sprijinul celorlalti). Un alt cercetator, Eduard Guerrero (1995), a studiat si a enumerat cele mai frecvente comportamente generate de gelozie: supravegherea partenerului si restrictionarea acestuia de a participa la activitati independente, incercari de a manipula partenerul prin contra-gelozie sau inducerea sentimentului de vinovatie, confruntarea rivalului, in vederea avertizarii acestuia cu scopul evitarii contactelor ulterioare cu partenerul sau, comportamente violente, violenta prin lovirea obiectelor - pot lua forma unor accese de furie in mijlocul conflictului deschis cu partenerul, gesturi ce semnifica posesiunea in public, cu scopul de "a-si marca teritoriul" si a-i avertiza pe ceilalti ca persoana de langa le apartine.
Gelozia reprezinta un complex de ganduri si emotii foarte puternice, iar de aici deriva o serie de actiuni ale individului. Aceasta apare atunci cand relatia de cuplu este amenintata de un potential rival. Onelia Pescaru, de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universtitatii Transilvania. "Pentru unele persoane, gelozia partenerilor este chiar o dovada de dragoste din partea acestora, confirmarea ca sunt apreciati si doriti de partener. Sa consideri ca gelozia este doar o dovada de dragoste, care te maguleste, dovedeste o problema de stima de sine la propria persoana. Daca se spune ca dragostea e oarba, cu siguranta putem admite si ca gelozia orbeste", precizeaza Onelia Pescaru De unde vine gelozia? Prima este cea evolutionista, care spune ca este mai probabil ca un barbat sa simta gelozia in fata unei potentiale infidelitati sexuale, fapt exprimat prin imposibilitatea masculului de a avea certitudinea ca puiul pe care-l creste este al lui.
In acelasi fel, femeile, avand certitudinea maternitatii, nu ar fi atat de receptive in fata infidelitatii sexuale, ci par a fi predispuse la gelozie in fata infidelitatii emotionale, intrucat femeia ancestrala se temea ca masculul ei sa nu duca resursele necesare traiului unei ale femei.
Cel putin asta se intampla in trecut, cand nu existau teste de paternitate, iar femeile nu puteau sa se intretina singure, depinzand de ajutorul barbatului, care le apara si le aducea mancare. Barbatul este "programat" genetic sa doreasca raspandirea genelor cat mai mult posibil, prin diferite imperecheri, in timp ce femeia este inclinata spre stabilitate, spre siguranta, ca sa se poata ocupa de copii. Personalitate si atasament Cercetarile mai recente insa pun mai putin accentul pe diferentele intre masculin sau feminin si aduc in prim plan factori care tin de personalitate sau tipul de atasament. Teoria atasamentului a fost formulata de John Bowlby si porneste de la rolul parintilor,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro