Gay vs. Coalitia pentru Familie. 20 iulie, zi decisiva pentru comunitatea LGBT din Romania

Gay vs. Coalitia pentru Familie. 20 iulie, zi decisiva pentru comunitatea LGBT din Romania

Al doilea caz important are a face cu initiativa Coalitiei pentru Familie de modificare a articolului 48 din Constitutie, care isi propune sa restranga drepturile persoanelor LGBT din Romania si sa limiteze conceptul de familie la uniunea dintre un barbat si o femeie. (...) va invit in strada, miercuri, 20 iulie, de la ora 19:00, fie ca sunteti LGBT sau aliati, pentru a transmite un semnal hotarat ca existam, suntem preocupati de soarta cetatenilor si cetatenelor de langa noi si ca avem istoria de partea noastra. Asadar, va invit in strada, miercuri, 20 iulie, de la ora 19:00, fie ca sunteti LGBT sau aliati, pentru a transmite un semnal hotarat ca existam, suntem preocupati de soarta cetatenilor si cetatenelor de langa noi si ca avem istoria de partea noastra.

acum 48 luni (18 Jul 2016)

CCR are datoria sa apere valorile fundamentale ale democratiei si sa conecteze Romania la valorile europene ce tin de respectul fata de indivizi, egalitatea in fata legii si protectia minoritatilor. In mod normal, in numele principiului fundamental european al libertatii de miscare, drepturile care decurg din aceasta casatorie ar trebui sa fie aplicabile si in Romania. Cu toate acestea, Codul Civil, la articolul 277, alineatul 2, spune:

"Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania". Egalitate pentru toti cetatenii Uniunii Europene, mai putin pentru cei care se intampla sa iubeasca o persoana de acelasi sex. Judecatorii CCR trebuie sa decida daca acest articol (strict alineatele citate mai sus) incalca sau nu Constitutia Romaniei, avand in vedere tratatele europene la care Romania este parte si pe care tara noastra trebuie sa le respecte. O decizie favorabila nu ar insemna legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, ci ar recunoaste de facto casatoriile gay oficializate in afara Romaniei, ceea ce ar aseza Romania alaturi de Israel in aceasta ciudata pozitie. Din nou, ar fi vorba de egalitate cu jumatate de masura.

Al doilea caz important are a face cu initiativa Coalitiei pentru Familie de modificare a articolului 48 din Constitutie, care isi propune sa restranga drepturile persoanelor LGBT din Romania si sa limiteze conceptul de familie la uniunea dintre un barbat si o femeie. La CCR au fost depuse o serie de "amicus curiae", opinii venite din partea unor organizatii care ar avea un interes in aceasta problema. In total, 24 de organizatii non-guvernamentale din Romania si 4 organizatii internationale de drepturile omului (Amnesty International, Comisia Internationala a Juristilor, ILGA-Europe si European Commission on Sexual Orientation Law) au transmis CCR pozitiile lor. Judecatorii CCR trebuie sa verifice in prim... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro