Gaura neagra supermasiva cu o masa de 21 de milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui

Gaura neagra supermasiva cu o masa de 21 de milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui

Prin comparatie, gaura neagra din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, are o masa de cinci ori mai mica, echivaland cu de 4 milioane de ori cea a Soarelui, adica doar 0,01% din masa totala a Caii Lactee, apreciata ca fiind de 50 de miliarde de ori mai mare decat masa Soarelui.

acum 123 luni (18 Sep 2014)

Gaurile supermasive sunt des intalnite in galaxii mari si este neobisnuit ca una asa de mare sa se afle in centrul unei galaxii atat de mici, arata Jay Strader de la Universitatea de Stat din Michigan.

Gaurile negre supermasive au o masa ce o depaseste de un milion de ori pe cea a Soarelui din galaxia noastra. Gaura neagra din centrul galaxiei M60-UCD1, descoperita cu ajutorul observatorului astronomic Gemini si al telescopului spatial Hubble, are o masa echivalenta cu 21 de milioane de mase solare, reprezentand 15% din masa totala a galaxiei in mijlocul careia se afla (de 140 de milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui).

Prin comparatie, gaura neagra din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, are o masa de cinci ori mai mica, echivaland cu de 4 milioane de ori cea a Soarelui, adica doar 0,01% din masa totala a Caii Lactee, apreciata ca fiind de 50 de miliarde de ori mai mare decat masa Soarelui. 'M60-UCD1 iese totusi din tipare, fiind mult mai compacta, iar gaura neagra, mult mai masiva', afirma Amy Reines de la Universitatea de Stat din Michigan intr-un editorial publicat tot in Nature. Ei cred ca galaxia pitica M60-UCD1, aflata in constelatia Fecioarei, la circa 54 de milioane de ani lumina de Pamant, ar fi putut fi o galaxie mult mai mare, 'probabil cu 10 miliarde de stele', si o gaura neagra pe masura.

Gaura neagra din M60 este 'un monstru', avand o masa echivalenta de 4,5 miliarde mai mare decat cea a Soarelui, incheie AFP. ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro