Gaura neagra de 12 miliarde de ori mai mare decat Soarele

Gaura neagra de 12 miliarde de ori mai mare decat Soarele

Noua gaura neagra a fost descoperita de o echipa internationala de cercetatori coordonata de profesorul Xue-Bing Wu de la Universitatea Beijing din China, in cadrul Sloan Digital Sky Survey, un proiect stiintific care colecteaza date si imagini din 35% din cerul emisferei nordice.

acum 93 luni (26 Feb 2015)

Potrivit estimarilor savantilor, aceasta gaura neagra s-a format la aproximativ 900 de milioane de ani dupa Big Bang. Dar, intrucat masuratorile au indicat ca gaura neagra respectiva are o masa de 12 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui, ea contrazice ipoteza unanim acceptata despre dezvoltarea si cresterea acestor formatiuni ceresti, scrie Mediafax.

"Bazandu-ne pe studii precedente, aceasta este cea mai mare gaura neagra descoperita dintre toate cele care s-au format in acea perioada de timp", a declarat, miercuri, Fuyan Bian, cercetator la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Universitatii Nationale din Australia (ANU).

"Teoria actuala a stabilit o limita pentru cat de repede poate sa creasca o gaura neagra, insa aceasta este prea mare pentru a respecta teoria", a mai spus acesta. Totusi, multi oameni de stiinta au considerat vreme indelungata ca ritmul de crestere al gaurilor negre este limitat. Cu toate acestea, in timp ce acea materie este absorbita, ea va fi incalzita si va crea presiune radioactiva, care va impinge masa respectiva departe de gaura neagra.

"La baza, avem doua forte care se echilibreaza impreuna si stabilesc o limita pentru crestere, iar aceasta este mult mai mica decat am descoperit noi", a adaugat profesorul Bian.

Noua gaura neagra a fost descoperita de o echipa internationala de cercetatori coordonata de profesorul Xue-Bing Wu de la Universitatea Beijing din China, in cadrul Sloan Digital Sky Survey, un proiect stiintific care colecteaza date si imagini din 35% din cerul emisferei nordice. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro