GAUDEAMUS Nicolae Manolescu va lansa "Istoria literaturii romane pe intelesul celor care citesc" la Targul de Carte

GAUDEAMUS Nicolae Manolescu va lansa

Volumul "Istoria literaturii romane pe intelesul celor care citesc", semnat de Nicolae Manolescu, va fi lansat la standul Editurii Paralela 45, la Targul de Carte Gaudeamus, de la ora 13.00, sambata, 22 noiembrie. Cazul tipic de orbire este persistenta interpretarii ca un act de curaj civic a articolului Obsedantul deceniu de la jumatatea anilor 1950, reluat in volum in 1971, probabil fiindca titlul reprezenta cea mai nimerita eticheta pentru perspectiva literaturii asupra perioadei, pe cand, in fond, articolul spunea cu totul altceva: "Nu cumva ei (autorii teoriei hiatusului din anii de realism-socialist - n.n.) ar fi vrut ca, in timp ce imensa majoritate a poporului, dornica de transformari, cauta o formula noua de existenta sociala, scriitorul sa-si traga obloanele la ferestre si sa continue literatura dintre cele doua razboaie?" Intaiul lucru remarcat deja in Faruri, vitrine, fotografii, volumul cu care va debuta in 1980, este placerea cuvintelor, care ies, tasnesc, curg ca dintr-un corn al abundentei, se atrag si se izbesc unele de altele cu mare zgomot, se rotesc in vartejuri mereu mai iuti, plutesc, zboara, cad, aluneca sau se rostogolesc pe toboganuri nevazute, iar la sfarsit se lipesc strans unele de altele, ca atomii in uriase molecule de materie vie. Volumul cuprinde si poezii mai vechi, apartinand preistoriei poeziei lui Cartarescu, de pilda ciclul Idilelor, in care, in felul lui Sorescu din Descantoteca, dar cu mijloace incontestabil superioare, poetul reinnoieste Romantele minulesciene, cu o nemaiintalnita volubilitate emotionala si pigment exotic, cantand de data asta chiar iubirea si pe toate registrele consacrate, patetic, comic, in felul slagarelor din muzica usoara, cu ecouri de argou bucurestean. Orbitor contine, ca si poezia din Totul, un proiect paranoic, dus cu greu la capat, romanul fiind inegal, mereu pe muchie de cutit, intre pagini geniale si, mai ales in volumul al treilea, catastrofale, fiind evident, lucru probat si in Jurnal, ca biograficul, din care generatia 1980 si-a facut un titlu de onoare, pe Cartarescu il strange la cusaturi, lumea lui fiind aceea a imaginatiei debordante, a delirului bine temperat si a onirismului controlat.

acum 75 luni (6 Nov 2014)

Volumul "Istoria literaturii romane pe intelesul celor care citesc", semnat de Nicolae Manolescu, va fi lansat la standul Editurii Paralela 45, la Targul de Carte Gaudeamus, de la ora 13.00, sambata, 22 noiembrie. Cea de-a XXI-a editie a Targului Intern Gaudeamus - Carte de invatatura va avea loc in perioada 19 - 23 noiembrie, in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti.

In 2008, criticului Nicolae Manolescu i-a aparut "Istoria critica a literaturii romane", cu subtitlul "5 secole de literatura", care a fost un mare succes editorial al Editurii Paralela 45.

Criticul, in varsta de 75 de ani, s-a documentat aproape 25 de ani pentru scrierea acestei "Istorii critice", care are 1.528 de pagini.

"Explicatie"

Despre noul volum, "Istoria literaturii romane pe intelesul celor care citesc", Nicolae Manolescu subliniaza intr-o Explicatie la inceputul volumului:

Neagu Djuvara a scris o Istorie a Romaniei pe intelesul copiilor. Am fost ispitit o clipa sa citez cuvintele lui Benny Levy din prefata unei culegeri de marturii despre rezistenta prin lectura a copiilor internati in lagarele naziste: "Aceasta carte se adreseaza tuturor copiilor si copiilor lor". Odata iesiti de pe bancile scolii, putini sunt cei care mai tin o carte in mana. Ca sa nu vorbesc de literatura romana. Si, inca si mai rar, de literatura romana contemporana. Nici profesorii de romana nu se omoara cu cititul. Si nu de azi, de ieri. Cand s-a schimbat programa de literatura pentru liceu si au aparut manualele optionale, cu un deceniu in urma, cea mai mare ingrijorare a dascalilor de romana, stiti care a fost? Invatamantul umanistic de altadata se baza pe citit si pe scris. Multi dintre cei trecuti prin scoala stiau pe de rost poezii sau recunosteau personaje de roman. De la strabunicul meu matern au ramas niste amintiri scrise superb, desi nu urmase decat liceul. Un concurs recent de la tele... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro