GAUDEAMUS Gabriel Liiceanu, despre volumul "O idee care ne suceste mintile": "Este o carte-replica la frustrarea celor care au acceptat comoditatile comunismului"

GAUDEAMUS Gabriel Liiceanu, despre volumul

Este o carte-replica, pentru ca se prezinta ca o replica data la trei lucruri, cred eu: uitarea celor care au trait comunismul, ignoranta celor care nu l-au trait si care se joaca cu aceasta idee fara sa stie ca tin focul in mana, si o replica la frustrarea celor care nu fac fata provocarilor libertatii", a declarat Gabriel Liiceanu Raportarea noastra la istorie, adica la momentele care nu sunt biografia noastra, se face cu o dificultate maxima.

acum 70 luni (23 Nov 2014)

Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici au fost prezenti la evenimentul de lansare a volumului "O idee care ne suceste mintile", care a avut loc sambata, la standul Editurii Humanitas. Cei trei autori au vorbit despre nostalgia celor care au trait comunismul, despre ignoranta celor care nu au cunoscut acele vremuri, dar si despre monstruzitatile regimului. Este o carte-replica, pentru ca se prezinta ca o replica data la trei lucruri, cred eu: uitarea celor care au trait comunismul, ignoranta celor care nu l-au trait si care se joaca cu aceasta idee fara sa stie ca tin focul in mana, si o replica la frustrarea celor care nu fac fata provocarilor libertatii", a declarat Gabriel Liiceanu Raportarea noastra la istorie, adica la momentele care nu sunt biografia noastra, se face cu o dificultate maxima. (...) Este o carte-replica la frustrarea celor care au acceptat comoditatile comunismului, dincolo de monstruozitatea lui. Ideea ca poti trai intr-o societate in care rutina e mai importanta decat libertatea a fost aceea care i-a facut pe multi sa regrete ca povestea aceea s-a terminat. (...) E foarte greu sa traiesti la nivelul provocarii unei societati libere si multi dintre cei carora li s-a amutit coarda libertatii nu inteleg de ce trebuie sa traiasca intr-o societate unde zbaterea creativitatii ridica probleme, a mai adaugat Liiceanu. Ca sa nu mai vorbesc de Jean-Paul Sartre, care, in 1972, a spus intr-un interviu pentru o revista: . Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu si Horia-Roman Patapievici la GAUDEAMUS Gabriel a vorbit de ignoranta pe care multi o au fata de ce se intampla atunci. (...) Nu poti sa-i spui unui om de azi, crescut in conditii relativ normale, ca trebuie sa vorbesti la telefon in baie, dand drumul la apa, ca sa nu se auda ce vorbesti. Aceasta claritate morala s-a construit de-a lungul anilor, prin efortul scriitorilor, istoricilor, oamenilor politici, institutiilor care au institutionalizat aceasta abordare", a declarat Patapievici Exis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro