Gastroenterolog: "Bolile intestinale inflamatorii sunt rezultatul unui sistem imunitar dereglat"

Gastroenterolog:

"Printre simptomele unei forme usoare de boala se numara sangerarile rectale intermitente, emisia de mucus in scaun, scaunele diareice multiple - dar nu mai mult de patru pe zi, crampele abdominale usoare, efortul la defecatie si episoadele de constipatie. Un mod particular de manifestare este reprezentat de aparitia de afte dureroase la nivelul gurii - intre gingie si buza de jos, pe marginile sau fata inferioara a limbii. De asemenea BC poate crea probleme in regiunea din vecinatatea anusului, cum ar fi aparitia de fisuri - rupturi ale mucoasei, fistule - comunicari intre intestin si alte organe sau exterior, zone de infectie ale pielii sau ingustarea canalului anal -stenoze. "Pentru a putea face diferenta cu acestea sau intre cele doua tipuri principale de boala inflamatorie intestinala, specialistul va avea nevoie de o serie de analize de sange, de probe din materiile fecale, de examinarea endoscopica a mucoasei intestinului, de multe ori colonoscopie dar si endoscopie digestiva superioara, si de explorari care permit vizualizarea peretelui intestinal si a celorlalte organe din abdomen, cum ar fi tomografia computerizata sau rezonanta magnetica (entero-CT sau entero-RM). Urmatoarea treapta de tratament este reprezentata de steroizi (asa cum sunt prednisonul, metilprednisolonul sau budesonidul), care sunt indicati la pacientii care nu raspund la derivatii de 5-ASA sau antibiotice sau la cei cu manifestari severe ale bolii.

acum 81 luni (2 Nov 2017)

"Grupul de afectiuni digestive numite boli inflamatorii intestinale include 2 tipuri principale: boala Crohn (BC) si rectocolita ulcerohemoragica (RCUH)", explica dr. "Aparitia bolii la unii din membrii familiei creste riscul celorlalti de a dezvolta boala, indicand o predispozitie genetica mostenita. Totusi este nevoie de un factor declansator din mediu, cum ar fi, de exemplu, o infectie intestinala, si acesta inca necunoscut, pentru a produce activarea anormala a imunitatii. "Ea este intalnita intotdeauna la nivelul rectului si se extinde pe diferite lungimi catre celalalt capat al colonului - care poarta numele de cec, fara sa lase zone neafectate".

In BC inflamatia cuprinde intreg peretele intestinului si chiar structurile din vecinatate si poate afecta orice segment al tubului digestiv, de la gura pana la anus.

"La unii pacienti inflamatia poate sa apara si in alte regiuni ale corpului, cum ar fi pielea, ochii, articulatiile - genunchi, sold, coloana vertebrala- si, mai rar, plamanul.

Cum se manifesta aceste afectiuni

Bolile inflamatorii intestinale nu se manifesta permanent, ci au exacerbari periodice, separate de intervale asimptomatice, de remisiune. "Printre simptomele unei forme usoare de boala se numara sangerarile rectale intermitente, emisia de mucus in scaun, scaunele diareice multiple - dar nu mai mult de patru pe zi, crampele abdominale usoare, efortul la defecatie si episoadele de constipatie.

"Afectarea moderata sau severa se manifesta prin scaune moi sanguinolente frecvente - pana la 10 sau chiar mai multe emisii pe zi, scaderea hemoglobinei - anemie, dureri abdominale care pot fi severe, febra si scadere in greutate". Un mod particular de manifestare este reprezentat de aparitia de afte dureroase la nivelul gurii - intre gingie si buza de jos, pe marginile sau fata inferioara a limbii. Aceasta stomatita aftoasa apare, de regula... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro