Gastrita netratata duce la ulceratii gastrice. Care este dieta permisa in gastrita sau ulcer peptic

Gastrita netratata duce la ulceratii gastrice. Care este dieta permisa in gastrita sau ulcer peptic

Cristian Seranfinceanu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli metabolice "N.C.Paulescu" din Bucuresti, in trecut, regimul alimentar pentru ulcer a incitat numeroase dispute osciland de-a lungul timpului intre infometarea bolnavului si pana la permiterea tuturor alimentelor, fara nicio restictie. Mai mult decat atat, alimentele cu un continut proteic ridicat cum este laptele, indicat frecvent in trecut pentru capacitatea de alcalinizare si de vindecare s-a dovedit a fi cele mai puternice stimulente pentru secretia de acid gastric, cu un rezultat contraproductiv pentru terapia dietetica aplicata bolnavilor cu gastrite sau ulcere.

acum 74 luni (25 Sep 2017)

Cauzele cele mai frecvente pentru gastrite si ulcere sunt infectiile cu Helicobacter pylori, pana la 80% din cazuri. Alte cauze mai sunt consumul de antiinflamatorii nesteroidiene si consumul crescut de alcool.

Tratamentul gastritei si al ulcerului peptic are ca scop neutralizarea secretiei de acid gastric si mentinerea rezistentei tesutului epitelial gastrointestinal pentru a combate efectele acidului din stomac.

Potrivit Ghidului de nutritie coordonat de prof.dr. Cristian Seranfinceanu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli metabolice "N.C.Paulescu" din Bucuresti, in trecut, regimul alimentar pentru ulcer a incitat numeroase dispute osciland de-a lungul timpului intre infometarea bolnavului si pana la permiterea tuturor alimentelor, fara nicio restictie.

Tot in trecut, tratamentul dietetic pentru ulcer includea recomandarea de a servi mese mici si dese, cu alimente usoare precum laptele si ouale. Se considera ca alimentatia frecventa asigura un tampon constant si ca portiile mici limiteaza dilatarea gastrica si, ca urmare, secretia de acid gastric.

Ce arata studiile controlate

Potrivit aceleiasi surse, studiile clinice controlate si randomizate au aratat insa ca nu exista diferente intre dieta nerestrictionata si cea terapeutica, in ceea ce priveste durata de vindecare a ulcerului sau disparitia simptomelor.

Mai mult decat atat, alimentele cu un continut proteic ridicat cum este laptele, indicat frecvent in trecut pentru capacitatea de alcalinizare si de vindecare s-a dovedit a fi cele mai puternice stimulente pentru secretia de acid gastric, cu un rezultat contraproductiv pentru terapia dietetica aplicata bolnavilor cu gastrite sau ulcere.

Cafea, ceai negru, cola si ciocolata, cu masura

Terapia actuala se bazeaza pe toleranta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro