Gaspar Gyorgy, psiholog si scriitor: In copilarie fugeam de carti, astazi fug spre carti. Parintele este intelept sa ramana parinte

Expert national si formator de opinie in sanatate relationala, presedinte si membru fondator al Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie si autor al cartii de parenting altfel "Copilul invizibil", Gáspár György se implica activ in incurajarea lecturii in randul copiilor. Copiii au o mare loialitate fata de parintii lor, mai ales cand sunt mici si total dependenti de acestia si, prin urmare, de dragul relatiei, din nevoia de-a mentine iubirea parintelui, pot ajunge sa dezvolte o serie de tulburari emotionale. Un copil prieten si cu lectura este mai empatic si un partener de dialog mai bun decat unul care fuge de lectura (ceea ce confirm si din experienta personala). Evident ca acest gen de incurajari nu ajuta, este esential sa intram in universul copilului, sa ii citim ceea ce-i place, sa comunicam deschis si bland despre ceea ce am citit si sa transformam aceasta activitate nu doar intr-un proces de crestere a inteligentei, ci mai ales unul de bucurii si distractie. Deschiderea copilului fata de noi, ca parinti, si fata de noutate este mai crescuta, dupa care acesta isi va dori sa descopere tot mai multe singur sau in cercul de prieteni, iar implicarea noastra este automat mai redusa.

acum 86 luni (23 Apr 2017)

Expert national si formator de opinie in sanatate relationala, presedinte si membru fondator al Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie si autor al cartii de parenting altfel "Copilul invizibil", Gáspár György se implica activ in incurajarea lecturii in randul copiilor.

S-a alaturat Fundatiei Curtea Veche in derularea unor programe care incurajeaza lectura de placere, participand la conferintele "Narativ - Festivalul de lectura pentru copii" si la scrierea unei brosuri intitulate "Avem nevoie de povesti pentru a creste oameni mari".

RL: Din practica de psiholog terapeut, in ce masura se adevereste ideea ca modul in care ne traim copilaria ne influenteaza decisiv in dezvoltarea noastra ca adulti?

Gáspár György: Stiinta ne arata fara urma de indoiala ca experientele din copilarie vor influenta atat rolurile noastre ca parteneri de cuplu, cat si pe cele de parinti. Este bine daca ranile copilariei noastre se pot vindeca in relatia de cuplu, dar situatia se complica cu adevarat daca acestea sunt aduse in relatia parinte-copil. Partenerul nostru s-ar putea sa detina resursele psihologice necesare pentru a gestiona sanatos o ast-fel de situatie, dar copilul, in mod cert, nu detine ast-fel de resurse si inconstient ajungem sa ne folosim de acesta.

Copiii au o mare loialitate fata de parintii lor, mai ales cand sunt mici si total dependenti de acestia si, prin urmare, de dragul relatiei, din nevoia de-a mentine iubirea parintelui, pot ajunge sa dezvolte o serie de tulburari emotionale.

Din pacate, practica mea terapeutica confirma ceea ce studiile clinice ne-au subliniat de mult timp - trauma unei generatii ajunge sa fie lasata mostenire generatiilor viitoare; Din nefericire, este imposibil sa le oferim copiilor nostri ceea ce noi nu am primit in copilarie, daca nu am facut pace cu trecutul si nu ne-am vindecat ranile emotionale.

Unde incepe si unde se termina relatia de prietenie a parint... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro