Garzile suplimentare si lefurile discriminatorii agita spiritele. Medicii ii solicita sefului statului sa nu promulge Legea salarizarii

Dupa seria de balbe de la Ministerul Muncii privind majorarile substantiale record promise cadrelor medicale in programul de guvernare al PSD, medicii incep sa se revolte fata de promisiunile electorale neindeplinite si cer respectarea timpului de lucru si a principiului egalitatii in drepturi pentru aceasta categorie de salariati. Aceasta noua reglementare prevede pentru medicii angajati in unitati sanitare unde se organizeaza linii de garda (pentru continuitatea asistentei medicale), program de lucru de 48 de ore /saptamana obligatoriu (norma legala de munca de 35 ore pe saptamana si garzi obligatorii pana la 48 de ore pe saptamana).

acum 82 luni (22 Jun 2017)

Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care semnaleaza o serie de nereguli si discriminari in noua Lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice, votata pe 6 iunie a.c. Solicitarea survine in contextul in care ministrul demisionar Lia Olguta Vasilescu a promis doctorilor lefuri de 3.600 de euro, cresterile salariale din sistem fiind insa amanate pentru 2018.

Dupa seria de balbe de la Ministerul Muncii privind majorarile substantiale record promise cadrelor medicale in programul de guvernare al PSD, medicii incep sa se revolte fata de promisiunile electorale neindeplinite si cer respectarea timpului de lucru si a principiului egalitatii in drepturi pentru aceasta categorie de salariati. Aceasta noua reglementare prevede pentru medicii angajati in unitati sanitare unde se organizeaza linii de garda (pentru continuitatea asistentei medicale), program de lucru de 48 de ore /saptamana obligatoriu (norma legala de munca de 35 ore pe saptamana si garzi obligatorii pana la 48 de ore pe saptamana). Consideram ca acest lucru, (raportat la art.16 din Constitutie), conduce la incalcarea principiului egalitatii in drepturi prin obligarea acestei categorii de salariati la efectuarea orelor suplimentare fara acordul prevazut de Codul Muncii prin art 120 alin.(2), cat si la incalcarea dreptului la masuri de protectie sociala (conform art.41 din Constitutie)" - se mentioneaza in documentul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor.

Totodata, medicii acuza si faptul ca este lasata in mod arbitrar la latitudinea conducerii unitatilor sanitare stabilitarea cuantumului sporurilor pentru conditii deosebit de periculoase, eliminandu-se astfel cadru legal, nediscriminatoriu, pentru categorii de personal sanitar aflat in situatii similare privind conditiile de munca, dar avand relatii de munca cu angajatori diferiti. Ei argumenteaza prin faptul ca "nu poate exista justificare ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro