Gardienii Revolutiei din Iran au tras obuze in imediata apropiere a unor nave de razboi americane

Truman - insoţit de două nave de război din cadrul coaliţiei conduse de Statele Unite care atacă aerian Statul Islamic (SI) in Siria şi Irak - intra in apele Golfului prin Stramtoarea Ormuz, intr-o operaţiune de rutină, in momentul incidentului, a precizat el.

acum 101 luni (30 Dec 2015)

Mai multe vase aparţinand Corpului Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului islamic iranian, au tras obuze, sambătă, "in imediata apropiere" a portavionului american Harry S. Truman şi altor nave de război care intrau in Golful Persic, informează Reuters, citat de Mediafax.

Un purtător de cuvant al Comandamentului Central american, comandorul Kyle Raines din cadrul Marinei americane (US Navy), a precizat marţi că ei au făcut avertismentul "din scurt", cu doar 23 de minute inainte.

"Aceste acţiuni au fost extrem de provocatoare, periculoase şi neprofesioniste şi pun in discuţie angajamentul pe care Iranul şi l-a asumat in vederea asigurării securităţii unei căi navigabile vitale pentru comerţul internaţional", a subliniat Raines intr-un e-mail. Truman - insoţit de două nave de război din cadrul coaliţiei conduse de Statele Unite care atacă aerian Statul Islamic (SI) in Siria şi Irak - intra in apele Golfului prin Stramtoarea Ormuz, intr-o operaţiune de rutină, in momentul incidentului, a precizat el.

"Majoritatea interacţiunilor intre forţele iraniene şi US Navy sunt profesioniste, sigure şi o rutină, dar acest eveniment nu a fost in acest fel şi este contrar eforturilor de asigurare a libertăţii navigaţiei şi securităţii maritime in interesul global", a subliniat Raines.

NBC a dezvăluit, citand oficiali americani sub protecţia anonimatului, că membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (GRI) efectuau un exerciţiu cu muniţie reală, iar un obuz a trecut la aproximativ 1.500 de yarzi (metri) de USS Harry S. Cu toate acestea, oficialii americani au precizat că obuzele nu au fost trase către Truman şi celelalte nave, ci in apropiere de ele.

Teheranul a semnat, in iulie, cu şase mari puteri - inclusiv Statele Unite - un acord asupra dosarului nuclear iranian care prevede o limitare a programului nuclear controversat al Iranului in schimbul relaxării unor ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro