Gardienii, nemultumiti de propunerea MJ de reducere a pedepsei detinutilor: "un act de gratiere colectiva mascata"

Gardienii, nemultumiti de propunerea MJ de reducere a pedepsei detinutilor:

Statul roman risca sa incaseze sanctiuni de cel putin 80 de milioane de euro pe an din cauza conditiilor din inchisori daca nu convinge CEDO ca a luat masuri pentru imbunatatirea situatiei din penitenciare. Astfel, nu demult, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a initiat un proiect pentru modificarea Legii privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, potrivit caruia orice detinut care beneficiaza de un spatiu de detentie mai mic de trei metri patrati, beneficiaza de o reducere a pedepsei de 3 zile la fiecare 30 de zile executate.

acum 85 luni (8 Nov 2016)

Statul roman risca sa incaseze sanctiuni de cel putin 80 de milioane de euro pe an din cauza conditiilor din inchisori daca nu convinge CEDO ca a luat masuri pentru imbunatatirea situatiei din penitenciare. Astfel, nu demult, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a initiat un proiect pentru modificarea Legii privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, potrivit caruia orice detinut care beneficiaza de un spatiu de detentie mai mic de trei metri patrati, beneficiaza de o reducere a pedepsei de 3 zile la fiecare 30 de zile executate. Acestea se opun proiectului si spun ca masura va reduce supraaglomerarea din penitenciare doar pe termen scurt, pe termen lung numarul de detinuti ajungand sa creasca si mai mult. Sociolog: In mentalul nostru nu este decat inchisoarea

Si sociologii si expertii in drept sunt de parere ca masurile pe care vrea sa le ia Ministerul Justitiei nu rezolva problemele de fond ale sistemului penitenciar, care ar trebuie reformat din temelii. Este o evitare transanta a problemei de fond. Problema este legata de modul in care functioneaza penitenciarele din Romania", a explicat, pentru "Adevarul", sociologul Alfred Bulai.

Potrivit acestuia, inchisorile romanesti nu trebuie sa depaseasca standardul general al societatii, pentru ca Romania nu a rezolvat alte probleme mult mai stringente.

"Nu trebuie sa batem campii si sa cautam standarde mult peste societate, pentru ca la noi sunt inca oameni care traiesc cate 15 intr-o camera, mai rau ca la inchisoare. Nu ridicam standardul de viata din inchisoare, putem incepe cu copiii, cu orfelinatele, cu alte probleme.

Problema supraaglomerarii din inchisori ar putea fi rezolvata si in alt mod, de pilda prin pedepse alternative. Dar justitia nu stie decat de inchisoare. Judecator: Solutia este reformarea sistemului in totalitate

La randul lui, judecatorul CSM Cristian Danile... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro